Mishandeling drachtige merries om vruchtbaarheidshormoon

Mishandeling drachtige merries om vruchtbaarheidshormoon

0 3392
drachtige merrie

Farmaceuten, waaronder twee Nederlandse bedrijven, omzeilen het verbod op het winnen van hormonen uit paardenbloed door het te importeren uit in Zuid-Amerika, meldt het AD. Op deze ‘bloedboerderijen’ worden tienduizenden drachtige merries stelselmatig mishandeld.

Het vruchtbaarheidshormoon uit het bloed van de merries wordt ook in de Nederlandse melkveehouderij en varkenshouderij gebruikt om de vruchtbaarheid van zeugen en melkkoeien te verhogen. In Nederland is het al een aantal jaar niet meer toegestaan om het hormoon uit bloed te winnen.

Amper controle

Volgens het AD is er in landen als Argentinië en Uruguay amper controle op het welzijn van dieren. Op gespecialiseerde boerderijen worden merries er doorlopend drachtig gemaakt om het hormoon PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropine) uit hun bloed te ‘oogsten’.

De paarden worden daarbij stelselmatig mishandeld, blijkt uit recente inspecties van een aantal Europese dierenwelzijnsorganisaties. ‘Drachtige merries worden op gruwelijke wijze leeggemolken, hun veulens doodgeknepen in de baarmoeder,’ zegt Anja Hazenkamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren tegen de krant.

Petitie

Op de website van Dier&Recht kun je een petitie invullen om een snel Europees importverbod te eisen.  De dierenwelzijnsorganisatie roept dierenartsen, varkenshouders en melkveehouders op om helemaal te stoppen met het gebruik van vruchtbaarheidsbehandelingen met geneesmiddelen die PMSG bevatten.

Bron: AD.nl

Foto: Shutterstock

Reacties