Bosbranden Californië: Steffen Peters vangt 50 paarden op

Bosbranden Californië: Steffen Peters vangt 50 paarden op

0 417

Enorme bosbranden in Californië bedreigen al sinds afgelopen zondag mensen en dieren. Veel paarden moesten al uit hun stallen geëvacueerd worden en zijn naar een veilige plek gebracht.  Ook de Duitse Grand Prix-ruiter Steffen Peters, die in Californië woont en voor de Verenigde Staten rijdt, heeft boxen vrijgemaakt voor geëvacueerde paarden.

‘Ik zag hoe mijn stal afbrandde’

De stallen van dressuuramazone Sarah Lockman in Orange County, in het zuiden van Californië,  zijn ten prooi gevallen aan de vlammen. Lockman en haar werknemers liepen met de paarden naar een nabij gelegen parkeerplaats. Daar konden ze alle paarden laden en evacueren, voor de stal vuur vatte. ‘Er stond een hele sterke wind, en de autosnelwegen waren afgesloten. Ik moest het zien te klaren met twee assistenten en een klant. We renden letterlijk de straat uit met een paard in elke hand, tot aan de plek waar we ze in de trailers konden laden. We zagen mensen in pakken die onderweg waren naar hun werk, dus we vroegen hen gewoon of ze een paard wilden vasthouden. Dat hadden ze vast nog nooit gedaan, maar op dat moment maakte het niet uit.’

‘Het is ongelofelijk hoe de paardengemeenschap hier samenwerkt,’ zegt Sarah Lockman. ‘Ik kon op het journaal zien hoe onze stal afbrandde. Het was waanzinnig. Maar het belangrijkste is dat de paarden hier gezond uit gekomen zijn en dat niemand gewond is geraakt. We kunnen altijd een nieuwe schuur bouwen.’

Peters stelt stallen ter beschikking

De reddingsactie van Sarah Lockman was succesvol: al haar vijftig paarden konden op tijd uit hun stal gehaald worden en geëvacueerd worden. Er raakte geen enkel van Lockmans paarden gewond. Ze kunnen alleen niet terug naar hun stal, aangezien die afgebrand is.

Steffen Peters en zijn vrouw Shannon boden haar hun hulp aan. Zij moesten in 2014 zelf hun paarden evacueren tijdens een bosbrand. De vijftig paarden van Lockman staan na een reddingsactie intussen veilig in de stallen van Peters in San Diego.

Vijftien mensen overleden

De branden in het rampgebied breiden zich razendsnel uit. Op dinsdagochtend waren al zeventien bosbranden aan de gang. Die vernielden heel wat land en vijftien mensen lieten het leven. 1500 huizen in Noord- en Zuid-Californië werden verwoest.

Oktober is de ergste maand voor wat bosbranden in Californië betreft. De wind en de droogte vergroten de dreiging nog. In grote delen van de Amerikaanse deelstaat is de noodtoestand afgekondigd.

Helaas konden niet alle paarden in Californië gered worden. Volgens lokale media lieten minstens 23 paarden het leven in Bakersfield. Na dinsdagnamiddag zijn er geen overleden paarden meer gerapporteerd.

Bron: Reiterrevue / The Chronicle of the Horse

Foto: Boston.com

Reacties