Stamboekkeuring Boijl levert veel graadverhogingen op

Stamboekkeuring Boijl levert veel graadverhogingen op

0 137

Gisteren vond in Boijl de stamboekkeuring van KWPN Regio Friesland plaats. Op de stamboekkeuring zijn er geen uitnodigingen voor het Nederlands kampioenschap op 15 augustus a.s. uitgedeeld. Wel hebben een heel aantal merries wel een graadverhoging te pakken.

Mooie accommodatie

Het keuren van de dressuurmerrie’s lag in handen van Floor Dröge en Johan Hamminga, de springmerries werden beoordeeld door Henk Dirksen en Marcel Beukers. Op de keuring werden 22 springpaarden en 29 dressuurpaarden voorgesteld. “Het was een mooie accommodatie met een hele goede bodem. De paarden konden zich hierdoor goed presenteren”, laat Floor Dröge na afloop weten.

Niet veel uitschieters

Van de 22 springmerries wisten achttien het sterpredicaat te bemachtigen. Tien van deze paarden werden ook voorlopig keur. Geen van de springmerries is uitgenodigd voor het Nationaal kampioenschap. “Over het algemeen was het een nette keuring, de top is wel eens breder geweest. Als we naar de springpaarden kijken hadden we niet echt veel uitschieters”, laat inspecteur Dirksen na afloop weten. Vier merries wisten 80 of meer punten te behalen voor exterieur en/of springen.

90 punten voor springen

Meline HBC (v. Dantos HBC) wist de hoogste punten voor het springen te bemachtigen. De merrie ontving 70 punten voor het exterieur en 90 punten voor het springen. “Meline HBC is een langgelijnde merrie en ze heeft veel lichaamsgebruik en techniek. In het springen liet ze zien dat ze atletisch en lichtvoeting is. Met een stokmaat van 1.60 had ze iets meer maat mogen hebben”, aldus Dirksen. Marmette H&H (v. Hermantico) ontving voor het exterieur 70 punten en voor het springen 80 punten. “Marmette H&H liet veel afdruk en vermogen zien. Ze zou nog iets meer ruggebruik mogen hebben.”

Veel vermogen

De aansprekende Grand Slam VDL-dochter Mhariena MDB ontving voor het exterieur 80 punten en voor het springen 75 punten. “Mhariena MDB is een mooie langelijnde merrie met een mooie voorhand. De merrie liet tijdens het springen veel vermogen zien.” Lakarmette E (v. Glasgow-W van ’t Merelsnest) kreeg 75 punten voor het exterieur en 80 punten voor het springen. “Deze actief galopperende merrie liet een hele goede achterhand en veel vermogen in het springen zien. Na een springfout in het lijntje herstelde dit paard zich heel goed. Het is een slim, intelligent paard.”

Grote middengroep

Floor Dröge en Johan Hamminga beoordeelden vandaag de dressuurpaarden. Van de 29 dressuurpaarden ontvingen twaalf paarden het sterpredicaat en acht werden voorlopig keur verklaard. Ook bij de dressuurmerries zijn er geen uitnodigingen voor het Nationaal kampioenschap uitgedeeld. “We hadden vandaag een grote middengroep en een kleine onderkant. Over het algemeen waren het nette paarden maar hadden we niet echt veel uitschieters”, aldus Dröge.

Glock’s Toto Jr.

Glock’s Toto Jr.-dochter Mya Dieni wist met 80 punten voor het exterieur en het bewegen de hoogste punten te behalen. De merrie liet veel ras en uitstraling zien. “Mya Dieni is een hele aansprekende merrie met een mooi gevormd front. Ze heeft een sterke bovenlijn maar ze zou nog iets meer rek in het geheel mogen laten zien. De merrie laat veel techniek en expressie zien. Ze galoppeert met veel macht maar het zou net iets gelatener mogen zijn. Mya Dieni laat ook een goede houding en balans zien. De stap is actief maar zou nog iets meer ontspannen mogen zijn om het ritme meer vast te houden.”

Goede techniek

Melody van de Getswerder (v. Total U.S.) ontving 70 punten voor het exterieur en 80 punten voor het bewegen. “Melody van de Getswerder heeft een aansprekend front maar ze zou nog iets meer lengte in het lichaam mogen hebben, ze is iets fijn in het fundament. De galop van de merrie viel op, ze liet daarin een hele goede techniek zien met een goed voorbeengebruik.”

Graadverhogingen

Naast de stamboekkeuring waren er vandaag ook enkele merries aangemeld voor een graadverhoging. Alle vier springmerries werden gepromoveerd. Eén merrie werd elite. Er waren 10 dressuurmerries aangemeld voor een graadverhoging, zeven van deze merries zijn gepromoveerd.

Bron: KWPN

Foto: Archief

Reacties