Stamboekhengst Rik 396 is niet meer

Stamboekhengst Rik 396 is niet meer

fries

Maandag 3 mei is stamboekhengst Rik 396 (Oltman 317 x Reitse 272) van Tjitze Bouma overleden. Hij werd 24 jaar oud.

“Toen ik Rik kocht was het niet zo makkelijk om aan hengsten te komen”, vertelt Tjitze Bouma. “Rik had goede papieren en was behoorlijk aan de prijs. Ik heb hem toen samen met Klaas de Vries gekocht en aangehouden.”

Stokmaat

De stokmaat van Rik leek lange tijd een beperkende factor voor zijn carrière als stamboekhengst. “Ondanks dat mensen adviseerden om hem te ruinen heb ik altijd geloof in hem gehouden.” En dat werd beloond. In 2002 slaagde Rik, toentertijd 5 jaar oud, voor het Centraal Onderzoek met een score van 83,4 punten.

In 2006 werd hij goedgekeurd op zijn afstammelingen en kwam Bouma als enige eigenaar te boek te staan. Vervolgens haalde de hengst in 2008 zijn Sportpredicaat.

In 2003, dus het jaar nadat hij slaagde voor het Centraal Onderzoek, dekte hij gelijk 103 merries. Een groot aantal nakomelingen zijn als veulen naar het buitenland verkocht. Zijn nakomelingen hebben een Sterpercentage van 15. Daarnaast bracht hij één preferente nakomeling, twee Sportpaarden en één Sport Elite paard voort.

 

Bron: Phryso

Foto: Shutterstock

Reacties