Stal Westerman: “Paddocks werden jarenlang gedoogd en nu zijn ze illegaal”

Stal Westerman: “Paddocks werden jarenlang gedoogd en nu zijn ze illegaal”

Stal Westerman in Oude Leede is streng toegesproken door de gemeente schrijft Pijnacker Nootdorp Actueel. Vijf paddocks die al jarenlang op de paardenhouderij aanwezig zijn, moeten weg. Ze liggen op gronden die volgens het bestemmingsplan agrarisch zijn. Agrarisch is bijvoorbeeld gras. Maar een paddock bestaat uit zand met een hek er omheen.“Weg ermee”, aldus de gemeente.

Hard nodig

“Die paddocks zijn vooral in de winter hard nodig om te voorkomen dat de 54 paarden die op zijn bedrijf verblijven, maandenlang in de stal moeten staan”, zegt Peet Westerman.“Je kunt de dieren in dat seizoen niet in de wei zetten, want daar is het veel te drassig door de slappe ondergrond in Oude Leede. Ze zakken weg, van het gras blijft niets over. Paddocks dus, speelplaatsen waar de paarden lekker kunnen dollen. Ze zijn jarenlang gedoogd”, zegt Westerman, en hij heeft ook zwart op wit dat ze volgens de milieuvergunning legaal zijn.

Verharding

Het is niet de enige vermaning die hij van de handhavers heeft gekregen. Op een hoek van zijn bedrijf ligt een verhard stuk grond, dat bij de aanleg van het fietspad door de polder was gebruikt voor opslag van materiaal voor de wegenbouw. Of de aannemer dat stukje van zijn grond daar tijdelijk voor mocht gebruiken. Prima, ga je gang, had Westerman gezegd. En toen het fietspad eenmaal af was en de aannemer zijn spullen ging opruimen, liet hij de gemeente weten: laat die verharding maar liggen, dat is wel makkelijk. Aldus geschiedde.

Paardentrailers

Sindsdien staan er paardentrailers op. Nooit iemand die er iets van heeft gezegd. Tot de handhavers naar zijn paddocks kwamen kijken.“Hé, die verharding, die staat niet op de tekening. Die moet weg! Ja, maar de gemeente had het zelf aangelegd”, protesteerde Westerman. Hij kreeg zijn zin: de verharding hoeft niet weg. Maar er mogen geen trailers op staan. Die moeten straks in een nieuwe schuur die hij, keurig mét vergunning en binnen het bestemmingsplan, aan het bouwen is.

Gemeenteraad

Komende maand spreekt de gemeenteraad over het bestemmingsplan en dan kunnen er dus ook vragen worden gesteld over de paddocks van Peet. Van een van de gemeenteraadsleden kreeg hij al de tip om volgende week, tijdens de oordeelvormende vergadering, toch maar even digitaal in te spreken. En misschien om ook woensdagavond op de computer alvast mee te kijken naar de beeldvormende raadsvergadering.

Lees hier het hele artikel.

Bron: Pijnacker Nootdorp Actueel

Foto: Remco Veurink

Reacties