Stal Hendrix-competitie: Jean Couture afgetekende winnaar bij vijfjarigen

Stal Hendrix-competitie: Jean Couture afgetekende winnaar bij vijfjarigen

jean couture sophie hinners

In de derde wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie pakte de Arezzo VDL-zoon Jean Couture met Sophie Hinners de zege bij de vijfjarigen. De KWPN-goedgekeurde hengst Kardinaal HX (v Don Diablo HX) eindigde met Pieter Keunen in het zadel bovenaan bij de vierjarigen.

Juryleden Marcel Willems en Chris Brems konden tweemaal een 9 kwijt aan Jean Couture.

Onder de indruk

De vier- en vijfjarige springpaarden lieten zich goed zien bij Hippisch Centrum Reuver. “We zijn echt onder de indruk van de kwaliteit van het gros van de paarden,” reageert Willems. “Het gemiddelde niveau ligt misschien nog wel hoger dan voorgaande jaren, zowel bij de vier- als vijfjarigen hebben we vaak een 8 of hoger kunnen geven. En daarmee heb je dan wat ons betreft echt te maken met springpaarden met potentie. Waarmee het zin heeft om verder te gaan in de sport, of de fokkerij.”

Niets negatiefs

Met tweemaal een 9 was de Arezzo VDL-zoon Jean Couture (mv Tangelo van de Zuuthoeve) de afgetekende winnaar bij de vijfjarigen. Het fokproduct van familie Venderbosch van De Radstake werd uitstekend voorgesteld door Sophie Hinners.

“Echt een toptalent! Daar konden we echt niets negatiefs van opschrijven. Hij is relaxed, beukt van de grond en heeft er heel veel in. En Sophie stelde hem geweldig voor. Ze wordt intensief begeleid door Emile Hendrix en dat werpt zichtbaar zijn vruchten af. Van begin tot eind was het een toprondje van Jean Couture.”

Handige ruiter

Rob Heijligers kwam met Jeezer (v Vittorio) en Jalisco H (v El Primero) tot exact dezelfde score van 8,4 voor springen en 8,5 voor de wijze van gaan. “Rob is zo’n handige ruiter, hij laat het er allemaal heel simpel uit zien en rijdt altijd passende afstanden. Dat maakt het voor ons als juryleden ook makkelijk. Beide paarden vielen op met hun goede afdruk, lichaamsgebruik, techniek. Best twee vergelijkbare paarden, die beide veel potentie hebben en zich heel goed laten rijden.”

23 van de 66 paarden ontvingen een 8 of hoger voor het springen.

Kardinaal HK

Bij de vierjarigen liet de KWPN-goedgekeurde hengst Kardinaal HX met Pieter Keunen de beste indruk achter. De zelfgefokte hengst van Stal Hendrix scoorde een 8,7 voor het springen en een 8,6 voor de rijderij.

“Kardinaal HX liet een geweldige ronde zien. Hij springt iedere hindernis op dezelfde manier, is al heel ver in zijn ontwikkeling en heeft er veel in. Echt een overtuigend springpaard dat met het totaalplaatje de beste indruk maakte.”

Dicht bij elkaar

In het eindklassement volgden zes paarden op slechts drie-tiende punt afstand van elkaar, waarmee het dicht bij elkaar lag. De aangewezen hengst Klacid of Cicero (v Cicero Z) sprong met Manon van Rixtel naar de tweede positie, met een 8,6 voor het springen en 8,4 voor de rijderij.

“Ook dit is een paard voor de toekomst. Hij is grootramig, heeft veel vermogen en springt zeer patent. Ten opzichte van Kardinaal HX is hij nog net wat minder bevestigd, maar zeker een veelbelovend paard.”

Gelijk een goed paard

Jan van Meever’s zelfgefokte Kiekeboe VM (v Cidane) ging met Kristian Houwen als eerste deelnemer van start en kreeg direct tweemaal een 8,5. Goed voor de uiteindelijke derde plaats. “Het is wel eens lastig als je gelijk een heel goed paard ziet, omdat je niet weet hoe goed de concurrentie is en je niet wil dat je overdreven hoge punten moet gaan geven omdat je gelijk zo hoog bent begonnen. Maar Chris en ik waren het gelijk met elkaar eens toen we Kiekeboe VM zagen. Hij springt met veel afdruk en deed al zeer goede dingen.”

Bij de vierjarigen behaalden 20 van de 63 paarden minimaal een 8 voor het springen.

Tussenklassement

De winnaar van de vorige wedstrijd, de KWPN-goedgekeurde Kempinski (v Darco) eindigde met een 8,3 en 8,7 nu als gedeeld vijfde en gaat daarmee aan de leiding in het tussenklassement. “Onder Tim van den Oetelaar liet hij een hele goede, vloeiende ronde zien. Hij springt heel goed, heeft veel macht en laat zich geweldig rijden.”

Tweede in de tussenstand staat Katokyboy HDH (v Arezzo VDL) onder Rob Heijligers, net voor Kiekeboe VM. Bij de vijfjarigen gaan drie paarden die door Rob Heijligers voorgesteld worden aan de leiding: Balladour (v Baloubet du Rouet), Jalisco H (v El Primero) en Jeezer (v Vittorio).

Bron: stalhendrix.nl

Foto: Wil Smeets

Reacties