Stal afgebroken door het vastliggen van Clydesdale ruin

Stal afgebroken door het vastliggen van Clydesdale ruin

0 3129
Foto: Bonnie Gruenberg

Drie brandweerploegen van Ranst en Mechelen zijn dinsdag vier uur lang in de weer geweest om Clyde, een Clydesdale van 900 kilogram, terug op zijn benen te krijgen in een wei in Kontich. Het dier lag op zijn zij in een stal van drie bij drie meter en kwam op eigen kracht niet meer in de benen.

Clydesdale

Clyde is een 23 jaar oude ruin, een Schotse Clydesdale van een stevige 900 kilo. Dinsdagnamiddag rond half vier was het dier op zijn zij beland in zijn stal en het kwam niet meer in de benen.

“Clyde ging vroeger vaker op zijn zij liggen, maar dit keer kwam hij zelf onmogelijk overeind, dat zag ik aan de veegsporen van zijn hoeven in de stal. Door zijn eigen gewicht werd de bloedtoevoer naar Clyde’s rechter achterbeen afgesneden, waardoor het been begon te slapen”, zegt eigenaar Luc Van Kerckhoven (57). “Hij had ook al verwondingen aan het hoofd van zich te stoten.”

Geblokkeerd in de stal

De brandweer moest vanwege de omvang van het dier de grove middelen inzetten. “Het paard lag geblokkeerd in een stal van drie bij drie meter. We kregen hem er niet uit zonder langs twee kanten de stal af te breken. We moesten ook op een veilige manier enkele banden rond het dier kunnen aanbrengen. Als het plat ligt heeft het zijn vier hoeven vrij en een trap van zo’n kolos van 900 kilo kan hard aankomen”, zegt Bart Vanhoutte, brandweerkapitein van de post Kontich van brandweerkorps Ranst.

“Uiteindelijk hebben we Clyde met banden rond zijn lijf over gladde plexiplaten naar buiten weten te trekken en hem daarna opgetild met de Unimog, een 4×4-voertuig met telescopische kraan”. Die Unimog van het brandweerkorps Mechelen wordt speciaal ingezet bij reddingen van grote dieren in nood. “Daarna hebben we hem, als er opnieuw doorbloeding was van zijn rechterbeen, zachtjes laten zakken, tot hij weer zelfstandig kon staan. Daarna werd de haak losgemaakt en kon Clyde rond 20 uur weer zelf rondstappen”.

Emotionele brandweerman

Clyde liep na de redding al vrolijk rond in de wei. “Hij ging onmiddellijk naar het minipaardje dat we hier ook hebben staan, dat is zo’n beetje zijn beste vriend”, zegt Luc. “Ik ben de brandweer enorm dankbaar. Ze hebben met man en macht gewerkt om Clyde te redden. Als je dan ziet dat er enkele van die jongens achteraf zelfs emotioneel worden omdat het uiteindelijk is gelukt, besef je wat voor groot hart die mannen voor dieren hebben. Als zij niet zo goed en kordaat hadden ingegrepen, was Clyde er nu niet meer geweest. Ook mijn achterburen hebben me fantastisch geholpen om Clyde te redden, want alleen met de dierenarts kreeg ik Clyde onmogelijk weer op zijn poten.”

De stal zal Luc wel opnieuw moeten bouwen. “Dat wordt nog een groot werk, maar ik ben heel gelukkig dat ik Clyde na 22 jaar nog steeds bij mij heb.”

Klik hier voor de foto’s en een filmpje 

Bron: HLN.be

Foto: Archief

Reacties