Springruiters: ‘Gelijke kansen op deelname grote concoursen’

Springruiters: ‘Gelijke kansen op deelname grote concoursen’

0 564
kevin staut

Springruiters hebben geen gelijke kans op deelname aan grote internationale concoursen. Het merendeel van de deelnemers aan de Global Champions Tour en de Global Champions League moet lid zijn van een team, wat twee miljoen euro per jaar kost. Oneerlijk, vindt een aantal topruiters.

Uitzonderingen zijn de concoursen waar rankings points kunnen worden verdiend, maar daarvan zijn de startkosten in de regel duurder.  Hierdoor zijn de kansen niet voor alle ruiters gelijk, vinden springruiters als Steve Guerdat, Kevin Staut en Jeroen Dubbeldam.

Zij hebben hun mening hierover uitgesproken in een video van de International Jumping Riders Club (IJRC).

In een voorstel van de FEI staat dat zestig procent van de deelnemers aan grote internationale wedstrijden van de Longines ranglijst moet komen. Twintig procent wordt gekozen door de nationale ruitersportbonden en de overige twintig procent mag door het organiserende comité worden uitgenodigd.

Gouden-medaille-winnaar Steve Guerdat is groot voorstander van deze 60-20-20-regel. ‘Alleen de wereldbeker en de Nations Cup kunnen hiervan afwijken omdat de uitnodigingen meestal aan de bond worden gegeven die vervolgens weer de combinaties kiest die een startplaats verdienen op basis van hun prestaties,’ zegt hij.

Gelijke kansen

Volgens Kevin Staut wil iedere atleet op het hoogste niveau uitkomen, op de Olympische Spelen in het bijzonder. ‘Iedereen verdient een gelijke kans en daar moeten we ons sterk voor maken.’

De Amerikaan Reed Kessler waarschuwt dat wanneer je flink moet betalen om mee te mogen doen, de springsport wel eens de enige olympische sport kan worden waarin ‘atleten die meer betalen de meeste kans hebben op ranking points’.

Ook Jeroen Dubbledam en Malin Baryard hebben zich uitgesproken voor gelijke rechten voor springruiters.

Allerhoogste niveau

Anders ruiters vinden overigens juist dat met de Longines Global Champions Tour en de Global Champions League de springsport naar het allerhoogste niveau wordt getild. Tijdens de finale in Doha vorige week kwamen zeventien ruiters uit de top-20 aan de start; in de gehele competitie stonden steeds tussen de zeven en negen ruiters uit de top-10 op de startlijst.

Bron: horseandhound.co.uk

Foto: DigiShots

Reacties