Springhengst Kannan aan hartaanval overleden

Springhengst Kannan aan hartaanval overleden

Kannan, wereldvererver van springpaarden

De legendarische springhengst Kannan is op 28-jarige leeftijd overleden. Eigenaar Le Groupe France Elevage laat weten dat Kannan een hartaanval kreeg.

Bij de stoeterij was net de 28e verjaardag van de hengst gevierd.  “Gisteren maakte hij nog niet dagelijkse wandeling en vanmorgen was hij overleden,” staat op de Facebookpagina. “Het is heel verdrietig voor iedereen die dagelijks met hem te maken had.”

Paard van het Jaar

Het KWPN riep Kannan in 2015 uit tot Paard van het Jaar. De zoon van Voltaire uit Nimmerdor-dochter Cemeta, gefokt door Mariet en Wobbe Kramer, won in 1995 op driejarige leeftijd de voorselectie voor het VSN-springen met een 9.2.

Datzelfde jaar werd de hengst aangeboden bij het KWPN, maar hij paste destijds onvoldoende in het Nederlandse fokdoel, aldus het stamboek.

Kannan verhuisde daarom naar België waar hij onder het zadel van Guido Bruyninx succesvol was in de jonge paardencyclus. Met zijn eerste goedkeuring bij het SBS kon Kannan zich vervolgens ook bewijzen in de fokkerij.

Springsport

In de internationale springsport was Kannan ook succesvol. In 2003 won hij, onder het zadel van Fransman Michel Hecart, de Grand Prix van Deauville. Een jaar later volgden Paris Bercy en Jardy. Daarnaast maakte hij ook deel uit van het Franse landenteam dat in die jaren de Samsung Super League won.

In 2005 werd Kannan gekroond tot kampioen van Frankrijk waarna hij volledig ingezet wordt voor de fokkerij.

Het aantal internationaal presterende nakomelingen is gigantisch. Gouden olympiadepaard en wereldbekerwinnaar Nino der Buissonets, Molly Malone, Paddock du Plessis en Oh d’Eole geven een goed beeld van de verervingkwaliteiten van Kannan.

Fokkers van het jaar

De familie Kramer fokte naast Kannan ook Kannan Jr (een zoon van Cornet Obolensky), die in 2018 werd uitgeroepen tot kampioen bij de springhengsten op de hengstenkeuring. Het KWPN huldigde hen in 2016 tot Fokker van het Jaar.

Goedgekeurde nakomelingen van Kannan bij het KWPN zijn onder meer Idrigil, Incanto VDL, Investment I.B. (allen geboren in 2013) en Le Kannan (geboren in 2016). In de tweede generatie is Bacardi VDL een van zijn goedgekeurde kleinzoons.

WBFSH-ranking

Kannan staat al jaren aan de bovenste regionen van de WBFSH-ranking. Hij was en is van groot belang voor de springpaardenfokkerij. In veertig landen zijn nakomelingen geregistreerd.

Le Groupe France Elevage laat nog weten als enige sperma van Kannan op voorraad te hebben en dat andere aanbieders geen eerlijke handel bedrijven.

Bron: KWPN / Le Groupe France Elevage / Hoefslag

Foto: archief

 

 

Reacties