Zaterdagprogramma NK Springen gewijzigd

Zaterdagprogramma NK Springen gewijzigd

NK Springen 2020 © DigiShots

Het wordt heet in Nederland. Daarom heeft de organisatie van het NK Springen, in overleg met de KNHS besloten het zaterdagprogramma aan te passen. De wijzigingen hebben vooral invloed op de middagrubrieken waarin de basisruiters aan start komen.

Hitteprotocol

In het hitteprotocol dat door de organisatie en de KNHS wordt ondersteund staat dat er voor meerdaagse wedstrijden naar de situatie gehandeld moet worden. Het protocol geeft aan dat de temperaturen die de KNMI-app aangeeft, leidend zijn en vooralsnog passeren deze nog niet de kritische waarden.

Beoordelingsmomenten

“Vooropgesteld dat we allemaal liever hadden gezien dat het 10 graden koeler was, op het NK blijft het allemaal binnen de marges, maar het is vooral belangrijk dat we goed in het oog houden wat wel en niet kan. Daarom wordt er meerdere keren per dag beoordeeld hoe de situatie is en door de organisatie overleg gevoerd over eventuele maatregelen”, schrijft de organisatie. 

Gewijzigd programma

Het programma van vrijdag blijft hetzelfde. De temperaturen blijven nog steeds hoog, maar er staat voldoende wind en de luchtvochtigheid is laag. Zaterdag is dat anders. Dan worden er dusdanig hoge temperaturen verwacht, dat er is besloten het programma aan te passen. Het tijdschema van de finales van het NK-Children en de ponycompetitie is veranderd. De eerste manches worden in de vroege ochtend verreden en de allesbepalende tweede manche aan het begin van de avond.

Basisruiters

De middagrubrieken voor de basisruiter, waarvan de paarden niet ter plaatse zijn gestald, vervallen zaterdag. Dit om vervoer van paarden op het heetst van de dag naar de Peelbergen te voorkomen. De 1.40m rubriek wordt in de ochtenduren wel verreden.

Maatregelen

Op de locatie van het Kampioenschap, Kronenberg, staan de paarden in stallen die maximaal geventileerd worden, bij iedere stalgang staat een XL-ventilator. De paarden kunnen in de geïsoleerde indoorpistes worden losgereden en na hun parcours direct weer worden gekoeld. Binnen in de accommodatie is het vele graden koeler dan buiten en er zijn volop aanvullende koelfaciliteiten aanwezig. De afstand tussen hal en piste is daarbij zeer kort, de paarden en ruiters zijn daardoor slechts enkele minuten blootgesteld aan de zon en hoge temperaturen.

Klik hier voor het aangepast programma.

Bron: De Peelbergen / Hoefslag

Foto: DigiShots

 

Reacties