Wereldtop inspireert talent

Wereldtop inspireert talent

0 61

Ruim 150 hippische talenten waren woensdagmiddag vergezeld door hun ouders op het Nationaal Sportcentrum Papendal, in het kader van de introductie van het Rabo Talentenplan 2014/2015. Deze middag was bedoeld voor sporters in de Olympische disciplines die op de onlangs gehouden Rabo Talentendag werden geselecteerd voor de Rabo KNHS Nationale Beloften Trainingen. Daarnaast waren in deze drie disciplines van Pony’s tot en met Young Riders alle jeugd  kaderleden uitgenodigd, alsmede de leden van de perspectieventeams in de overige takken van hippische sport.

Vele topsporters en bondscoaches die op de WEG in Caen zo succesvol zijn geweest gaven onder leiding van Rabo Talentenplan ambassadeur Anky van Grunsven en directeur topsport van de KNHS Maarten van der Heijden een helder inzicht over hun weg naar de top, waardoor het voor de jeugd een uiterst inspirerende en motiverende bijeenkomst werd.

Mentale ontwikkeling

Voormalig Rabo Talententeamlid Diederik van Silfhout en mental coach Sanne Beijerman vertelden over de mentale ontwikkeling die Diederik heeft doorgemaakt van talent naar topsporter. “Het minder sterke punt in mentaal opzicht was bij Diederik, zeven jaar geleden, dat hij te weinig controle had over zijn negatieve energie”, vertelde Beijerman.  “In 2007 was ik met een ijzersterk seizoen bezig, maar richting EK ging het steeds minder, want ik wilde alles te goed doen. Ik moest een medaille halen en ik mocht een voorsprong niet uit handen geven. Ik legde te veel druk op mezelf. Dankzij deze mental coaching heb ik dat met behulp van Sanne onder controle weten te krijgen”, vertelde Diederik.

Fysieke voorbereiding

De voormalige Rabo Talenten van het Jaar Elaine Pen en Tim Lips gaven samen met eventing teamveterinair Emile Welling een duidelijk inzicht over hoe zij hun paarden fysiek hebben voorbereid op de topprestatie die zij op de WEG hebben geleverd. Daarbij speelde ‘meten is weten’ de hoofdrol. Dat meten geschiedt aan de hand van hartslagmeters en het meten van het lactaat in het bloed, waardoor de conditie van de paarden continue gemonitord wordt. “Ik heb mijn wijze van losrijden voor de cross daarop aangepast. Uit de hartslagmetingen werd duidelijk dat Vira vroeger tijdens het losrijden voor de cross al een halve cross had gelopen voordat we moesten beginnen”, vertelde Elaine.  “Ik weet dat onze paarden dankzij het steeds meten van waarden topfit aan de start van de WEG verschenen. We hebben deze bronzen medaille mede te danken aan het strikt monitoren van de conditie, waardoor onze paarden ook top aan de start verschenen van het afsluitende springen”, aldus Tim.

Bondscoaches

Uitermate boeiend was de voordracht van de bondscoaches Rob Ehrens, Wim Ernes en Martin Lips samen met Merel Blom waarin werd uitgelegd hoe discipline overstijgende kruisbestuiving tussen de bondscoaches heeft bijgedragen aan het succes van het Oranje kwartet eventingruiters tijdens de WEG. Wim Ernes: “Tijdens de eerste eventingwedstrijd die ik bezocht werd mij duidelijk dat de er een duidelijk verschil is tussen de dressuur in de eventingsport en in mijn tak van sport. De details liggen anders en zijn vooral gericht op exactheid. Als er een wissel wordt gevraagd is met name belangrijk dat die op de goede plaats wordt gesprongen. Daarom heb ik vooral mij gericht op correctheid en tempo controle. Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet”. Ook Rob Ehrens vertelde veel aandacht te hebben besteed aan de controle over het tempo: “Juist door gebrek aan controle over het tempo werden veel fouten gemaakt. Daarnaast heb ik ze tijdens het springen weer ‘fatsoenlijk’ op het paard laten zitten. Door het springen van hindernissen in de cross in een hoog tempo zitten de eventingruiters boven op hun paard, maar voor het springen is het belangrijk dat ze in hun paard zitten”. Amazone Merel Blom vertelde dat ze dankzij Ernes en Ehrens veel progressie heeft geboekt: “Ik hoop dat door te kunnen zetten, waarbij ik denk dat ik de meeste progressie in de dressuur kan boeken”.

Rixt van der Horst, de eerste para dressuurruiter in het Rabo Talententeam ooit,  vertelde dat ze twee jaar geleden op eenzelfde introductie bijeenkomst in de zaal had gezeten. In 2014 keerde ze terug van de WEG met twee gouden medailles. “Dat is echt ongelooflijk geweest”, aldus Rixt, die vertelde over haar wedstrijden. “Eén van de problemen is dat de wedstrijdspanning die ik heb snel op mijn lichaam slaat, dat dan verkrampt. Dat moet ik voorkomen en dat is me gelukt”. “Rixt heeft een grote stap gezet door afscheid te nemen van haar vorige paard Vico en verder te gaan met Uniek. Met dit paard kan Rixt haar kwaliteit als ruiter beter etaleren. Haar kwaliteiten zijn de wil om beter te gaan paardrijden, alsmede de wil om te winnen”, vertelde bondscoach Joyce Heuitink.

Teamgeest

Als laatste kwamen tweevoudig Rabo Talent van het jaar Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en bondscoach Rob Ehrens aan het woord en zij roemden vooral de teamgeest bij de springruiters. “Jeroen Dubbeldam stelde de vraag: vinden we het WK dit jaar belangrijk? Toen we daar ja op hebben gezegd  zijn we voor dat WK gegaan. Op zich heel bijzonder dat we in een vroegtijdig stadium zo met elkaar eens waren en dat we besloten om voor het WK te gaan. De eigenaren hebben hun volledige medewerking gegeven door de hengsten VDL Groep Verdi N.O.P. en VDL Bubalu heel vroeg in het seizoen terug  te trekken als dekhengst”, vertelde Jur. Ehrens viel hem bij: “Mijn taak is om van individuele ruiters teamspelers te maken en ze hebben voor het teamresultaat offers gebracht door financieel lucratieve wedstrijden te laten lopen”.  “De bondscoach weet ons steeds weer te motiveren en we hebben als team onderling niet alleen een enorm goede verstandhouding, maar we hebben het ook gezellig”, vertelde Maikel.

Aansluitend was er in separate ruimtes gelegenheid voor het stellen van discipline gerichte vragen aan de bondscoaches, waardoor iedereen huiswaarts konden keren boordevol indrukken hoe zij van talent nu kunnen doorgroeien naar de topper van morgen.

KNHS

Reacties