Deusser knalt naar zege in Rolex Grand Prix

Deusser knalt naar zege in Rolex Grand Prix

Deusser
Daniel Deusser, hier met Cornet d'Amour (foto: Remco Veurink)

Niemand minder dan wereldbekerwinnaars Daniel Deusser (Duitsland) en Cornet D’Amour (v. Cornet Obolensky) grepen vanmiddag de winst in de vijfsterren Rolex Grote Prijs van ‘s-Hertogenbosch, goed voor 87.500 euro aan prijzengeld. Een ongekend sterk veld -feitelijk het sterkste van dit hele indoorseizoen- en een ongekend aantal deelnemers voltooiden vanmiddag foutloos het basisparcours op een hoogte van 1.60m. Maar liefst zestien topcombinaties leken bijna fluitend over de, toch niet eenvoudige opgave van parcoursbouwer Louis Konickx te vliegen. Onder hen bevonden zich drie Nederlandse combinaties: Leopold van Asten (VDL Groep Zidane), Gerco Schröder (Glock’s Cognac Champblanc) en Maikel van der Vleuten (VDL Groep Verdi TN N.O.P).  Schröder en zijn safe springende Clearway-nazaat bleven wederom foutloos in deze barrage, maar kwamen met 39.24 seconden niet in de buurt van de snelste tijd. Voor hen was er een achtste plaats. Regerend Nederlands kampioen Van der Vleuten liet zijn Verdi (v. Quidam de Revel) voluit gaan, maar kwam niet goed uit op de laatste sprong, wat hen uiteindelijk vier strafpunten en de tiende plek opleverde. Leopold van Asten en Zidane (v. Heartbreaker) kregen eveneens een springfout voor de kiezen en bleven hiermee steken op de twaalfde plaats.

Sublieme rit

Eerste barragestarter Christina Ahlmann zette het spel op de wagen. Hij vloog met Codex One (v. Contendro I) over het barrageparcours en de laatste, 1.58m hoge oxer om uit te komen op 35,40 seconden. De toon was daarmee gezet en helemaal nadat derde starter Michael Whitaker zijn rit voltooid had. Michael Whitaker VikingHij snelde met de in de buurt van Den Bosch gefokte Viking (foto, v. Jacomar) naar een onwaarschijnlijke 34,97seconden. De ene na de andere wereldtopper beet vervolgens de tanden stuk op dit resultaat. Het dichtstbij in de buurt kwam nog Whitakers landgenoot Scott Brash. Met zijn miljoenenpaard Hello Sanctos (v. Quasimodo van de Molendreef) zette de nummer één van de wereld de wendingen al in boven de sprong. Een dichte afstand op de een na laatste hindernis kostte echter teveel tijd om Whitaker van de troon te stoten. Uiteindelijk waren het de laatste starters Daniel Deusser en de schimmelruin Cornet D’Amour die met een werkelijk sublieme rit zien dat het nog beduidend sneller kon. Het duo kreeg op de wending van hindernis 6A naar 3 na overal de eerste afstand en klokte af op een toptijd van 33.69 seconden.

‘Geen goed gevoel over Daniel’

Winnaar Deusser was vanzelfsprekend zeer in zijn nopjes met de prestatie van zijn geweldige schimmel. ‘Hij is super fris. Toen hij de mensen hoorde klappen en de muziek hoorde werd hij al enthousiast. Ik heb hem gedurende dit indoorseizoen een paar keer een break gegeven en ook nu krijgt hij vrijaf tot de wereldbekerfinale. We Scott Brash Hello Sanctoswaren vorige week al vierde in Doha en nu dus de winst. Hopelijk houdt hij deze vorm vast tot en met Las Vegas.’
Good old Whitaker zag naar eigen zeggen de bui al hangen. ‘Ik heb geen moment gedacht dat de buit binnen was. Ik had geen goed gevoel over Daniel en helemaal niet omdat hij als laatste mocht.’ Nummer drie Brash (foto): ‘Mijn paard sprong geweldig, maar de ronde van Daniel was fenomenaal. Ook mooi voor het publiek, met hem als laatste starter.’

Een opvallend moment was er tot slot nog in het basisparcours. Singular LS La Silla etaleerde iets te extreem zijn vechtlust vandaag. Het narrig ogende toptalent van Marcus Ehning sloeg onderweg hard uit naar achteren en raakte daarbij niet alleen de tijdswaarneming, maar ook de hand van vlagger Joop Breukink. Hij kwam met de schrik vrij en kon in de barrage, waarin Ehning en Singular laatste werden, weer zijn werk vervolgen.

 

Klik hier voor uitslagen.

Foto: Remco Veurink

Reacties