Wereldbeker voor Madden

Wereldbeker voor Madden

Beezie Madden heeft haar de eerste wereldbekerfinale uit haar rijke carrière gewonnen. De voorheen door Jeroen Dubbeldam gereden Simon (foto, v. Mr. Blue) bracht de Amerikaanse naar dit geweldige resultaat. Marc Houtzager eindigde na een springfout op de laatste hindernis van de tweede finaleomloop met Sterrehof’s Tamino (v. Numero Uno) op plek zeven.

Madden ging als leidster de laatste manche in. Zij had net als de rest van het veld de lei niet schoon gehouden in de eerste finaleomloop en stond op vijf strafpunten. Ook in de allerlaatste omloop van de 35ste wereldbekerfinale leek het lange tijd alsof er vandaag niemand met een vlekkeloos resultaat de ring zou verlaten. Spanjaard Sergio Alvarez Moya brak de ban. De winnaar van de West-Europese cyclus piekte misschien net wat te laat met de geweldige Carlo (v. Contender), maar zette wel het beste resultaat van de dag neer, uiteindelijk goed voor een vierde plek in de eindrangschikking.

Rolf-Göran Bengtsson kreeg vervolgens het complete Scandinavium op de banken. Zijn Quintero la Silla (v. Quantum) toucheerde de een na de andere hindernissen, alles bleef echter liggen, enkel de tijd gooide roet in het eten. Met één strafpunt erbij en een eindtotaal van dertien zou hij samen met McLain Ward op een gedeelde vijfde plek eindigen.

Olympisch kampioen Steve Guerdat deelde uiteindelijk samen met Moya de dagprijs. Dat was echter niet waarvoor hij hier gekomen was. Zijn Franse fenomeen Nino des Buissonnets (v. Kannan) kwam nergens in de problemen en zorgde voor de tweede nulrit van de gehele middag. Guerdat stond daarmee op negen strafpunten.
Vervolgens leek de Fransman Kevin Staut hem de loef af te steken. Net als Tamino sprong echter ook stamboekgenote Silvana HDC (v. Corland) de voorste paal van de laatste eraf. Het resultaat betekende wel een individuele podiumplek voor Staut, de eerste die hij met Silvana behaalt op een groot kampioenschap.

Madden, al winnares van de eerste finaleomloop op donderdag, was de volgende die alles in eigen hand had. Enige behoudendheid straalde wel van haar rijden af en op het moment dat de bovenste plank van de Zweedse vlag-hindernis nog bijna nawiebelde ging het alsnog fout op de insprong van de dubbel, hindernis 11.

Het betekende net als vorig dat een barrage moest bepalen wie er vandoor zou gaan met de wereldbeker. Ook in Den Bosch was Guerdat met Nino hierin een van de hoofdrolspelers. Toen verloor hij de strijd van de Amerikaan Rich Fellers.
Als eerste starter had hij boze plannen en leek hij hard op weg naar een herhaling van zijn superrit op vrijdag. Guerdat overspeelde echter zijn hand door Nino te kort en te ongecontroleerd voor de een na laatste hindernis te draaien. De delicate topruin kon dit niet meer verwerken en sprong de paal er genadeloos af. Nadat ook nog de laatste hindernis sneuvelde was het pleit eigenlijk beslecht. Madden maakte er in haar barrage bijna een zomeravondritje van en reed gecontroleerd naar de overwinning. Na een derde plek in Leipzig met Dubbeldam, was er nu de hoogste eer voor Simon. (foto: Remco Veurink)

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Hoefslag

Reacties