Weinig opvallend begin hengstenkeuring

Weinig opvallend begin hengstenkeuring

De KWPN hengstenkeuring is vandaag van start gegaan met de eerste dag tweede en derde bezichtiging van de driejarige springhengsten. Het leverde op het eind van de middag 21 aangewezen hengsten uit een aanbod van 51 op voor het verrichtingsonderzoek in Ermelo. Eén werd er doorverwezen naar de kampioenskeuring. Dit betrof cat. no. 219. Horido (foto, Sir Shutterfly x Chin Chin). De langgelijnde, aansprekende hengst uit de Sina-stam had zeer opvallend gesprongen tijdens de eerste bezichtiging en zette vandaag een goede verrichting neer. Eigenlijk opvallender sprong zijn halfbroer 220. Happy (Sir Shutterfly x Lincoln), maar deze hengst bleef steken in de derde bezichtiging op basis van zijn matige model en weinig opzienbarende moederlijn.

Redelijke nafok Cornet Obolensky

De dag begon vanochtend stroef in de Brabanthallen, een beeld dat wel iets positiever werd richting de groepen verderop in het programma. Een van de meest opvallende hengsten in de ochtend was de bij Zangersheide geregistreerde Malibu Z (mv. Hors la Loi II). De grootmoeder van deze zoon van Mr. Blue is een volle zus van de preferente hengst Numero Uno. Malibu bouwde zijn verrichting op en toonde vermogen op de sprong en voldoende reflexen. De spoeling was verder dun. De nafok van Cornet Obolensky kwam nog redelijk uit de verf, met als meest opvallende de Duits geregistreerde 94. Cornel Cooper (mv. Collin L).

In de royaal aanwezig nafok van Nabab de Rêve, van wie nog nooit een jonge hengst bij het KWPN werd goedgekeurd, kon stevig het mes worden gezet. Enkel voor 167. Harvard (mv. Lux) sprong het licht op groen. De 1m69 grote hengst toonde springvernuft en zette een voldoende verrichting neer. Nababs zoon, cat. no. 170. Heracles de Rêve (mv. Libero H) had mogelijk meer verdiend, zijn voldoende aansprekende kleinzoon 260. Victor d’Ive (Vigo d’Arsouilles x Indoctro) zien we nog wel terug in Ermelo.
Met een nette vierde groep, waarin 119. Eldorado van de Zeshoek x Indoctro, 204. Quasimodo van de Molendreef x Indoctro en 212. Saffier x Cassini I, een goede indruk achterlieten, werd de ochtend afgesloten.

Volle broer Tornesch

In de middag was het tijd voor de vijf nakomelingen van Indoctro, een hengst wiens genen al royaal verspreid zijn binnen de KWPN-paardenpopulatie. Een aansprekende, sterk springende hengst was hier 147. Helios (Indoctro x Veron). De opvallendste hengst in de vijfde groep was 249. Heartbeat (Untouched x Vingino). De bruin geboren schimmel, was niet de meest aansprekende, maar imponeerde op de sprong en toonde reflexen en atletisch vermogen.  Vermeldenswaardig, maar dan op de eerste plaats vanwege zijn papier, was 157. Helsinki, de volle broer van Grand Prix-toppaard Tornesch (Lux x Libero H).
De laatste groep was zeker niet de slechtste van de dag, onder meer met de beide Sir Shutterfly’s en de fijne 131. Falaise de Muze x Celano. Ook in deze groep de zeker niet slecht springende 125. Elvis ter Putte x Guidam. De voshengst komt uit een sterke moederlijn, maar kon volgens juryvoorzitter Cor Loeffen niet voldoende overtuigen op de sprong. ‘Hij kwam wat in de problemen toen hij moest rekken’, klonk het als commentaar.

Niet spectaculair, wel functioneel

Loeffen erkende tijdens de tweede bezichtiging op basis van het springen flink het mes in het aanbod te hebben gezet. ‘Het is daarbij niet belangrijk dat een paard een spectaculaire springer is, maar vooral een functionele. We hebben misschien niet zoveel uitschieters naar boven gehad, maar we hadden wel wat paarden met vooraf vraagtekens, die vandaag goed sprongen’, gaf hij zijn toehoorders tijdens de persconferentie mee.

Hoewel Wim Versteeg namens het KWPN opnieuw ontkende dat de indeling van de twee dagen deels gebaseerd is op de te verwachten kwaliteit van de hengsten, is het een publiek geheim dat dit wel degelijk aan de orde is, waardoor er voor morgen meer verwacht mag worden van de jonge springhengsten. Loeffen, met een knipoog: ‘Toch kan het zomaar zijn dat ze morgen tegenvallen. Dan hebben we er maar eentje voor de kampioenskeuring, al denk ik dat onze directeur daar niet heel blij mee zal zijn.’

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Hoefslag

Foto: Dirk Caremans

Reacties