Fenomenaal Nederland wint GOUD op het EK springen!

Fenomenaal Nederland wint GOUD op het EK springen!

0 4585

De mannen van Rob Ehrens hebben opnieuw een wereldprestatie geleverd en dit keer op Europees niveau. In het hol van de Duitse leeuw knalden Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder naar het Europese landengoud! Het zilver was voor thuisland Duitsland, het brons ging naar de Zwitsers die een ongekende opmars vanaf plek dertien op de eerste dag beloond zagen worden. Naast Zwitserland wisten ook Groot-Brittannië en het door Eric van der Vleuten getrainde Spanje een olympische kwalificatie te halen. Nederland was na het succes op het WK al geplaatst net als de Duitsers, de vandaag weggezakte Fransen en de Zweden. In 2016 is het woord aan het Nederlandse dreamteam om in Rio een historische triple te realiseren.

Kapitale fout Deusser

Nadat het kwartet zich gisteren nog ogenschijnlijk moeiteloos naar een voorlopige tweede plaats wist te rijden, stond de boog vandaag opnieuw strak gespannen. Het immense parcours van ontwerper Frank Rothenberger zorgde ervoor dat veel combinaties de opgaven niet zonder kleerscheuren wisten te overbruggen. Zo verslikten diverse deelnemers zich op de optisch moeilijke hindernis 4, de krappe driesprong of de gigantische laatste oxer van maar liefst 1.90m breed.

Maar de mannen van Ehrens behielden de focus. Zoals Jur Vrieling gisteren al zei: ‘We moeten rustig blijven,’ en die gedachtegang betaalde zich vandaag uit. Ondanks dat Oranje steeds vlak na favoriet Duitsland in de baan verscheen, hield Nederland het hoofd koel. Tweevoudig wereldkampioen Jeroen Dubbeldam (SFN Zenith N.O.P.) beet het spits af met een prachtige gecontroleerde en vloeiend gereden foutloze ronde, waarna Maikel van der Vleuten en een overtuigend springende VDL Groep Verdi TN N.O.P. revanche namen voor de pechfout van gisteren en eveneens het hout boven hielden. Met een minimale voorsprong op Duitsland kon Jur Vrieling als derde ruiter al de klus afmaken. De ruiter zette alles op alles om krachtpatser VDL Zirocco Blue N.O.P. zonder fouten door het parcours te loodsen, maar de tijd bleek op het nippertje de scherprechter. Slechts elfhonderdste van een seconde stond tussen Nederland en het goud in. De strijd was echter nog niet gestreden, want één tijdstrafpunt of balk voor Duitsland zou alsnog het hoogste podium betekenen voor Oranje. Het publiek hield de adem in toen thuiscombinatie en voormalig wereldbekerwinnaars Daniel Deusser en Cornet d’Amour de ring betraden. Als routiniers galoppeerde het duo door het eerste gedeelte van het parcours.. Maar daar was de fout! Een nachtmerrie voor Duitsland en een droom voor Nederland. Na goud op de wereldkampioenschappen en goud in de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup, is er met een eindtotaal van 8.820 strafpunten ook nog eens de EK titel voor ons kleine kikkerlandje!

Drie Nederlanders naar individuele finale

Hoewel de buit inmiddels binnen was, moesten Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc nog aan de bak om een startbewijs voor de individuele finale van zondag te bemachtigen. In eerste instantie leek de focus daar, maar nadat de machtige schimmel te hoog over het water sprong en daarmee een dure fout maakte, was de concentratie definitief weg en volgden er nog eens twee errors in het parcours. Daar werden ook nog eens twee tijdstrafpunten bij opgeteld en Schröder ligt definitief uit de individuele titelstrijd. Jeroen Dubbeldam staat met 2.68 strafpunten op een voorlopige derde plaats, terwijl we Vrieling op de zesde plek (4.29 strafpunten) terug vinden. Met een dertiende plek (5.85 strafpunten) plaatst ook Maikel van der Vleuten zich voor zondag. Sergio Alvarez Moya (Spanje) en de attente Carlo gaan aan de leiding met 1.47 strafpunten, voor Cassio Rivetti (Oekraïne) en Vivant (2.31 strafpunten).

Klik hier voor de uitslag in de landenwedstrijd.

Klik hier voor de tussenstand in de individuele strijd.

 Liveverslag

Ondanks het nieuw verworven teamgoud moet Gerco Schröder nog aan de bak om zich te plaatsen voor de individuele finale. Samen met krachtpatser Glock’s Cognac Champblanc moet de Nederlander zich focussen. Op en top sportman Schröder loodst zijn grote schimmel zonder problemen door de moeilijke driesprong, maar maakt dan een fout op het water. Vervolgens is de concentratie kwijt en worden er nog eens twee fouten gemaakt, die de combinatie normaal gesproken niet zou maken. Met ook nog eens twee tijdstrafpunten zullen we Schröder met 14 strafpunten niet meer terug zien in de individuele finale.

Één fout voor Daniel Deusser (Duitsland) en Cornet d’Amour en dan heeft Nederland goud. Het hangt dus enerzijds van deze combinatie af. Ze beginnen sterk en het publiek houd de adem in. Dan volgt er een kapitale fout en Nederland is Europees kampioen!

Laatste man Michael Whitaker moet de Olympische kwalificatie voor Engeland veilig stellen. In het zadel van de fraaie Holsteiner hengst Cassionato lijkt de Brit goed op weg. Cassionato lijkt even te twijfelen over de sloot, maar springt deze zonder problemen. Op de eerste hindernis van de Liverpool komt het duo in de problemen, waardoor het tweede obstakel en de laatste hindernis niet heel blijven. Ook nog eens een tijdsoverschrijding en dan is het met 9 strafpunten bekeken voor Engeland.

Paul Estermann (Zwitserland) moet nog even oefenen op het strikken van zijn plastron, maar rijden kan hij wel. Dankzij de foutloze rit van Estermann en toppaard Castlefield Eclipse plaatst Zwitserland zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro!

Sergio Alvarez Moya (Spanje) en de sympathieke Carlo laten zich van hun beste kant zien. Dankzij knap schakelen en een klein beetje galop mag de combinatie zich tot de groep rekenen die de zware opgave foutloos overbruggen. Een mooie opsteker voor Spanje.

Denis Lynch en All Star redden de Ierse eer met een super foutloze ronde.

Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. moeten de klus klaren voor Nederland en het goud binnen halen. Opperste concentratie bij de man uit Holwierde. Vrieling en de schimmel toucheren de middelste hindernis van de driesprong, maar het hout blijft boven. Hoewel het duo een fantastische prestatie levert door alle hindernissen heel te houden, krijgen ze wel een tijdstrafpunt bijgerekend. Elfhonderdste seconden staat tussen Nederland en het goud. Het blijft spannend.

Het publiek laat zich weer horen voor Ludger Beerbaum (Duitsland) en de twaalfjarige schimmelmerrie Chiara. Ook Beerbaum maakt een fout op de krappe driesprong. Het hout blijft verder boven, maar Beerbaum, tot nu aan de leiding, baalt zichtbaar.

Joe Clee (Engeland) en de kleine felle Utamaro d’Ecaussines betreden de strijdarena. Engeland moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen, dus er valt van alles te verliezen. Het duo vecht zich over de eerste twee hindernissen van de driesprong, maar de beknopte Utamaro kan zich niet voldoende rekken om de laatste zonder fouten te overwinnen. Een balk valt, maar gelukkig blijft het hierbij. Vier strafpunten.

De plantsoendienst van Aken gooit roet in het eten bij Cian O’Connor. In het zadel van zijn Good Luck leek de Ier op weg naar een knappe foutloze ronde, maar een medewerker in het parcours let niet goed op en ziet de combinatie op zich af stevenen. De man springt op tijd aan de kant, maar de concentratie is even weg bij de negenjarige hengst. Een boze O’Connor verlaat met vier strafpunten de ring.

Simon Delestre en Ryan des Hayettes moeten de fout van voorganger Leprevost goed maken. De combinatie maakt echter een fout op de laatste hindernis in de driesprong, waardoor Nederland na twee ruiters aan kop gaat en uitzicht krijgt op goud.

Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. zijn gebrand op revanche na de pechfout van gisteren. De 27-jarige routinier komt knap door de driesprong  en geeft vervolgens gas voor de sloot. Nog nipt binnen de tijd, maar een prachtige foutloze ronde voor ‘De Vleut’!

De handen van het publiek gaan op elkaar voor thuisruiter Christian Ahlmann. In het zadel van zijn KWPN gefokte Taloubet Z stuurt zijn paard vol controle en rust door de baan. Even terugschakelen voor de tweede hindernis in de Liverpool, maar nog net binnen de tijd komt ook Ahlmann zonder kleerscheuren rond.

De slechts 19-jarige Jessica Mendoza komt voor Engeland in de baan met de AES gefokte Spirit T. De combinatie vecht zich zonder fouten over de driesprong, maar maakt vervolgens een fout op de enorme sloot. Toch een knappe prestatie voor de benjamin van het Britse team.

Een dure fout voor René Tebbel (Oekraïne) en Cooper op de driesprong. De ruiter komt niet uit op de tweede hindernis en moet noodgedwongen opnieuw aanrijden. Dit betekent vier strafpunten plus nog zeven wegens tijdsoverschrijding.

Martin Fuchs (Zwitserland) en de negenjarige Clooney komen als tweede duo aan start voor Zwitserland. Voorganger Duguet volbracht het parcours al op foutloze wijze. Fuchs weet deze trend niet voort te zetten en met een reeks gemiste afstanden volbrengt de ruiter met acht strafpunten de strijd.

De Franse topamazone Pénélope Leprevost maakt een kostbare fout op lastpak hindernis 4. Flora de Mariposa leek zich te verkeken op het aparte obstakel. Leprevost weet zich snel te herpakken en voltooit de rit verder zonder problemen. Vier strafpunten voor Frankrijk.

Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. bijten het spits af voor Nederland. Goed over hindernis 4 en de driesprong. Dubbeldam maakt zich geen zorgen over de toegestane tijd en gaat rustig door het parcours. Een weergaloze rit voor de tweevoudig wereldkampioen!

Meredith Michaels-Beerbaum en Fibonacci betreden de ring als eerste combinatie voor Duitsland. De tienjarige For Feeling schimmel toucheert de beruchte hindernis 4, maar wonder boven wonder blijft de fijngevoelige sprong intact. Nog nipt binnen de tijd, maar wel foutloos voor het thuispubliek!

Nadat Cassio Rivetti (Oekraïne) en Vivant voor een verrassing zorgden door eveneens het parcours foutloos te overbruggen, kwamen Ben Maher en Diva II voor Engeland in de baan. Ook zij lieten een sterk stukje stuurmanskunst zien en voltooien de rit zonder fouten.

Een spectaculair springende Quorida de Treho bezorgt Romain Duguet een knallende foutloze ronde. Hoewel het eerste obstakel van de driesprong gevaarlijk rammelde in de lepels en ook op diverse andere hindernissen een flinke dosis geluk en schakelwerk hen meehielp, mag Zwitserland de eerste rit zonder fouten bijschrijven.

Een fout op hindernis drie en twee weigeringen op de 1.62m hoge muur voor Sören Pedersen (Denemarken) en Tailormade Chaloubet. Dit betekent direct het wegstreepresultaat voor de Denen.

Hindernis 4 blijkt voor vele ruiters een scherprechter, zo ook voor het Ierse wonderkind Bertram Allen. Deze optisch moeilijke hindernis met donkere golvende balken blijkt moeilijk voor Molly Malone. Een enkele schuiving en de balk ligt beneden.

Zweed Douglas Lindelöw trapt af in de landenwedstrijd. De ruiter krijgt al vroeg in het parcours een fout met zijn Casall-zoon Casello. Een acceptabel resultaat in deze zware wedstrijd.

Vanmiddag volgt de spannende eindstrijd in de EK landenwedstrijd springen. Het Nederlandse springteam heeft gisteren een flinke stap gezet naar nieuw succes. De regerende wereldkampioenen en titelverdedigers van de Furusiyya FEI Nations Cup 2014 stegen door drie nulronden in de eerste omloop van de landenwedstrijd op het EK in Aken van de vijfde naar de tweede plaats. Met in totaal 7,82 strafpunten hebben de oranje rijjassen enkel de Fransen nog voor zich. Les Bleus hielden, met streepresultaat, eveneens de nul en staan op 5,7 strafpunten. Ook de aanvoerster van het individuele klassement, Pénélope Leprevost met Flora de Mariposa (v. For Pleasure), bevindt zich met 0 strafpunten in het Franse kamp. De thuis rijdende Duitsers volgen met vier strafpunten er vandaag bij op 8,4 en de vierde Europese springsportgrootmacht Groot-Brittannië vinden we eveneens nog binnen een balk van Nederland terug. Jeroen Dubbeldam staat voorlopig achtste en ook Jur Vrieling (12e) en Gerco Schröder (13e) staan nog binnen een balk van de leidende Française. Maikel van der Vleuten (foto) liep gisteren een pechfout op, waardoor we hem terug vinden op de 30ste plaats. De beste 25 komen zondag terug voor de grote individuele finale.

Parcours is EK-waardig

Parcoursontwerper Frank Rothenberger heeft voor een flinke kluif gezorgd. Zo staan bijna alle steilsprongen op 1.60m of hoger. Ook de oxers blijken gigantisch. Hindernis 8 is een oxer van 1.50m breed. Hindernis 11 staat op 1.80m wijd en de afsluitende hindernis 13 meet maar liefst 1.90m breed. De toegestane tijd staat op 89 seconden.

Geniet zometeen hierboven live mee van de spannende ontknoping in de landenwedstrijd!

Individuele deelnemers

Gregory Wathelet moeten de eer voor België redden. Wathelet en zijn krachtige nakomeling van Con Air maken een fout op het tweede obstakel in de driesprong. Vier strafpunten.

Italiaan Piergiorgio Bucci en een fijn springende Catwalk lopen een pechfout op bij hindernis 10. De ruiter baalt begrijpelijk als een stekker. Met een totaal aan 9 strafpunten zien we hen waarschijnlijk niet meer terug in het individuele klassement.

Ook landgenoten Jos Verlooy en Domino weten het parcours niet foutloos te overbruggen. Onder andere de gemene lijn met steilsprong moet het ontgelden. Twaalf strafpunten en nog altijd geen foutloze rit.

Het zware parcours van ontwerper Frank Rothenberger blijkt EK-waardig. De eerste drie combinaties wisten de opgave nog niet foutloos te overbruggen. Pieter Devos (België) en Dylano maakten onder andere fouten op de wijde sloot en de overbouwde tweede sprong van de dubbel. Ook de tijd blijkt een uitdaging. Dit brengt hen op 13 strafpunten.

Klik hier voor uitslagen.

Foto: Remco Veurink

 

 

 

Reacties