WB Lyon: Van der Schans fraai tweede, Schröder vierde

WB Lyon: Van der Schans fraai tweede, Schröder vierde

0 89

Met nog geen halve seconde verschil werd Wout-Jan van der Schans vanmiddag tweede in de wereldbeker van Lyon (Frankrijk). In het zadel van de elfjarige Capetown (v. Oklund), voltooide de Nederlander het 1.60m barrageparcours in slechts 37.24 seconden.  Daarmee heeft Van der Schans zijn paard, die tijdens de executieveiling van Stal Eurocommerce dankzij Siem Kat en Klaas van den Berg voor hem behouden bleef, nog altijd in topvorm. In september stond de combinatie nog bovenaan in het 1.50m van Donaueschingen en eerder waren er ook al zeges in de Grote Prijzen van Paderborn en Fontainebleau.
Alleen ‘Master of Faster’ Roger-Yves Bost wist het parcours in een snellere tijd te volbrengen. De regerend Europees kampioen nam gisteren nog sportief afscheid van zijn Castle Forbes Myrtille Paulois. Vandaag stuurde hij de tienjarige merrie Qoud’Coeur de la Loge, een nakomeling van zijn oude toppaard Ideal de la Loge in 36.82 seconden voor een uitzinnig thuispubliek naar de overwinning. Hans-Dieter Dreher (Duitsland) en Embassy II (v. Escudo I) tekenden voor de derde plaats.

De basisopgave bleek fair, maar was toch voor sommige duo’s op diverse punten een scherprechter. Zeven combinaties gooiden dan ook voortijdig de handdoek in de ring, waaronder Edwina Tops-Alexander (Australië) met Old Chap Tame (v. Carthago), en Constant van Paesschen (België) met Citizenguard Toscan de Sainte Hermelle (v. Surcouf de Reve).  Toch mochten maar liefst veertien combinaties zich melden voor de barrage. De winnaars van de wereldbekerfinale van 2013, Daniel Deusser (Duitsland) en Cornet d’Amour (v. Cornet Obolensky) grepen net naast een barrageplaats, evenals de nummer één van de wereld Scott Brash (Hello Sanctos) en Ludger Beerbaum (Chiara). Naast Van der Schans zagen we ook Gerco Schröder en de elfjarige Cognac Champblanc (v. Clearway) terug in de finale. Schröder besloot de schimmel, volgens eigen zeggen niet het snelste barragepaard, niet tot het uiterste te drijven en voltooide zijn rit foutloos in 44.38 seconden. Daarmee is ook deze combinatie goed op dreef, want medio september was er voor hen eveneens een vierde plek in de Global Champions Tour van Lausanne. Simon Delestre (Frankrijk) en Qlassic Bois Margot (v. l’Arc de Triomphe) volgden met vier strafpunten op de vijfde plaats.

Voor een reactie van Van der Schans en Schröder klik hier.

Klik hier voor uitslagen.

Klik hier voor de wereldbeker tussenstand.

Foto: Remco Veurink

Reacties