Tweede fase BWP: 32 hengsten door

Tweede fase BWP: 32 hengsten door

0 158

De hengstenkeuringscommissie van het Belgisch Warmbloedpaard (BWP) wees tijdens de tweede fase in Opglabbeek 32 hengsten aan voor de derde en beslissende fase onder het zadel in Moorsele. Voorzitter Stefaan De Smet en zijn team zetten het licht op groen voor achttien driejarige en vier vierjarige BWP-hengsten, negen hengsten van andere stamboeken en één dressuurhengst.

Imponerende Le Diamant Horta

Na een vooral hectische eerste dag bij het vrijspringen ging het er bij de tweede schifting op zaterdag wat rustiger aan toe in de kooi. Dat kon echter niet verhullen dat in doorsnee het getoonde tijdens deze tweede fase wel eens beter is geweest. Opvallend veel hengsten gingen te gehaast door het lijntje en kwam matig tot slecht uit de verf op de insprongen en de hoge steil, waarvan de balk zeer vaak viel. Pas toen de uitsprong omgebouwd werd tot een hogere, brede oxer lieten de nodige jonge hengsten hun potentie zien, al bleef het getoonde bij verschillende van hen geforceerd overkomen.

Bij de driejarigen vormde Le Diamant Horta (foto, Diamant de Semilly x Parco) de positieve uitzondering. De schimmel imponeerde tijdens zijn verrichting van begin tot eind en toonde veel tot zeer veel vermogen op de sprong. Het geheel oogde natuurlijk, met als kritisch punt dat de hengst boven de sprong door zijn luchtreizen de nodige snelheid verloor. De voldoende langgelijnde, misschien niet meest rassige Le Diamant Horta komt uit de ijzersterke moederlijn van Quidam de Revel. Hij kent in de op 1m60-niveau presterende Erenice Horta een interessante volle zus.

Invloed Joris De Brabander

Een minder constante, maar wel goede indruk werd achtergelaten door de driejarige Leipheimer van ’t Verahof, een zoon van Vigo d’Arsouilles uit de volbloedmerrie Southern Queen (v. South Gale xx). De fijn gemodelleerde vos begon matig, maar begon goed te springen op het moment dat hij wat terugkwam op de hogere oxer. Hij is eveneens interessant gefokt en komt uit een succesvolle eventinglijn. Zo is volle broer Fletcha van ’t Verahof de regerend Belgisch kampioen onder eventingamazone Karin Donckers.

Leipheimer is mede gefokt door en in eigendom van Joris De Brabander die weer eens een duidelijke stempel op de BWP-keuring zette. Hij kreeg de nodige interessant gefokte hengsten, die een nette tot goede verrichting lieten zien, door naar de derde fase. Hieronder twee zonen van Elvis ter Putte die beide gefokt zijn uit de rechtstreekse moederlijn van Mylord Carthago, waarbij L’Hermes de Muze (mv. Jalisco B) zelfs een halfbroer van de genoemde Mylord is.
Interessant is zeker van toepassing op Liebert van ’t Ruytershof. De fijn gemodelleerde zoon van Plot Blue is gefokt uit de merrie Diamanthina, zelf presterend op het hoogste niveau en een volle zus van Emerald, de toekomsthoop van Harrie Smolders. Eveneens in eigendom van De Brabander is Coultre de Muze, gefokt door hem uit de interessante combinatie Presley Boy x Vigo d’Arsouilles, twee hengsten die een hoofdrol speelden tijdens het laatste WK in Kentucky.

Een opbouwende verrichting was er voor Lumberjack van de Bucxtale, een opvallend langgelijnde hengst, want uit de combinatie Flipper d’Elle x Guidam en afkomstig uit de Nederlandse Freiminka-stam. Nederlandse invloed was er ook bij de beste van de drie aanwezige Darco-zonen, Latour VDM (mv. Malito de Reves). De attente driejarige is in mede-eigendom van Team Nijhof en gefokt uit de topmoederlijn van Qerly Chin (v. Chin Chin). Hij bouwde zijn verrichting voldoende op en mag zijn kunsten nu vertonen onder het zadel.

Vierjarigen en ‘buitenlandse’ hengsten

Bij de vierjarige hengsten sprongen onder meer Koko ter Putte (Berlin x Darco), Kabisto (Ogano Sitte x Clinton) en King Charles (Parco x Clinton) in het oog met hun vermogen op de hoge oxer. Vooral Koko is als halfbroer van de hoofdleverancier van de tweede fase Elvis ter Putte interessant gefokt.
Bij de hengsten die geregistreerd staan bij andere stamboeken konden onder andere De Flor 111 Z (Der Senaat 111 x Action-Breaker), Dantes van ter Hulst (Dollar de la Pierre x Caucalis) en zeker ook Balpar de Trebox Z (Baloubet du Rouet x Carthago) de toets der kritiek doorstaan.
De Flor beschikt over een aansprekend, atletisch model, maar liet niet het laatste van zijn mogelijkheden zien door een te gehaast optreden bij het vrijspringen. Dantes beschikt over een model met bloeduitstraling. Hij toonde voldoende vermogen en oogde als een handig springpaard. De eveneens bij Zangersheide geregistreerde Balpar werd al bij het KWPN aangewezen voor de tweede bezichtiging en is nu dus bij het BWP in de running voor een dekbrevet. De hengst die in mede-eigendom is van Kees van de Oetelaar was te gretig in het begin, sprong wat op zijn eigen manier, maar bouwde zijn verrichting goed op. (foto: Dirk Caremans)

Klik hier voor uitslagen.

Bron: Hoefslag

Reacties