Teambuilding: ‘Rob benadert iedereen anders’

Teambuilding: ‘Rob benadert iedereen anders’

0 412

Gisteren vond op sportcentrum Papendal de jaarlijkse introductiebijeenkomst plaats voor de nieuwe lichting beloften van het Rabo Talentenplan. Laila Spruijt van de Dopingautoriteit, para-dressuuramazone Nicole den Dulk, sportpsychologe Sanne Beijerman en Rabo Talententeamlid Dinja van Liere, Olympisch roeister Femke Dekker, sportpsycholoog Ivo Spanjersberg namens Veilig Sportklimaat en bondscoach Rob Ehrens met springruiters Jur Vrieling en Leopold van Asten gingen in op het onderwerp ‘Teambuilding’.

Topsportdirecteur Maarten van der Heijden was gastheer van de bijeenkomst waar ruim 300 beloften en jeugdkaderleden met hun ouders van alle disciplines bij aanwezig waren, want al lag op deze middag de nadruk op het succesvolle Rabo Talentenplan in de Olympische disciplines, álle veelbelovende topsporters binnen de KNHS kregen de kans om deze inspirerende presentaties bij te wonen.

Teamspirit bij de springploeg

Met jaloerse blikken wordt er door veel landen gekeken naar de teamspirit in de oranje springploeg. Hoe doen die mannen dat? Rob Ehrens: ‘De KNHS heeft mij in 2005 de mogelijkheid gegeven om een fundament te leggen voor de toekomst. Mijn eigen carrière is daarbij heel belangrijk geweest, maar ik heb ook heel veel moeten leren en veranderen. Voor mij is het belangrijk om iedereen individueel goed te begeleiden. Daarbij zijn we heel eerlijk en to the point naar elkaar. We hebben ook een enorme saamhorigheid onder elkaar en veel schik, dat mag nooit ontbreken. Veel heb ik geleerd over de begeleiding van mijn ruiters gewoon in het veld. Door daar ervaring op te doen en daar te leren communiceren. Ook het team van de KNHS achter mij op kantoor speelt een hele belangrijke rol om alles te realiseren.’

Jur Vrieling vertelt daar over: ‘Rob benadert ons allemaal anders. Hij benadert mij op een hele andere manier dan bijvoorbeeld Jeroen Dubbeldam. Rob weet mij altijd scherp te maken en dat heb ik blijkbaar ook nodig. Aan het begin van onze samenwerking is dat al begonnen. Toen hij een van de eerste keren bij mij op stal kwam vond hij al dat het anders moest. Ik moest serieuzer trainen, minder paarden hebben en meer focus op de sport leggen. Hij was daar duidelijk in.’ Vrieling had ook nog een duidelijke boodschap voor talenten in de zaal. ‘Focus op realistische doelstellingen. En we hebben allemaal een tijd dat het niet lukt en het erg tegenzit. Maar diegenen die dan doorgaan kunnen er komen. Zet altijd door. Knok er voor en dan kun je veel meer dan je zelf denkt.’ Leopold van Asten was dit jaar aanwezig als ‘vijfde man’ op het EK. “Ik heb daar mijn ogen uitgekeken. Geweldig hoe daar een team staat. Iedereen respecteert elkaar, maar zegt elkaar ook de waarheid. Rob benadert daarbij iedereen op zijn eigen manier. Zaken zoals samen dineren en ontbijten, dat loopt eigenlijk vanzelf. Dat geeft ook net weer iets extra.”

Directeur Topsport Maarten van der Heijden concludeerde: “Ik denk dat de samenwerking Nederland zo sterk maakt. Het springteam dat hier zit is daar een geweldig voorbeeld van. Maar naast de ruiters, paarden, eigenaren en sponsors is ook de samenwerking tussen alle bondscoaches en het delen van ervaringen van groot belang. Dat maakt ons sterk”.

Wat vertelden de andere sprekers?.

Bron: KNHS

Foto: Remco Veurink

Reacties