Succes jeugd springteams Hagen

Succes jeugd springteams Hagen

0 51

Op de Future Champions in Hagen is de Nederlandse springjeugd succesvol. Voor alle leeftijdsgroepen in het springen (pony’s, Children, Junioren en Young Riders) staan er naast individuele wedstrijden ook landenwedstrijden op het programma. Van de vier Nations Cups wist Nederland er twee te winnen, bij de Junioren en bij de Young Riders. In de landenwedstrijd voor Children eindigde het Nederlandse kwartet als tweede en bij de pony’s als vierde.

Bondscoach Roel Bril van de Junioren en Young Riders was een blij mens. ‘Twee wedstrijden in een barrage winnen en dan nog wel in Duitsland van de Duitsers! Dat is schitterend. Het was super spannend, met een groot compliment aan Jens van Grunsven bij de Junioren en Jesper Romp bij de Young Riders. Die reden beide als eerste starter een zeer snelle barragerit, waarmee ze vanaf de eerste rit de Duitsers onder druk wisten te zetten,’ aldus Bril, die daarmee zeker niet wil zeggen geen respect te hebben voor de prestaties van de andere teamleden. ‘We hebben in beide wedstrijden als collectief gestreden en de winst in beide wedstrijden is dan voor alle vier teamleden, die er keihard voor hebben geknokt’, aldus Bril.

Young Riders: eerste na barrage

Na twee manche stonden het Nederlandse en Duitse Young Riders team op een gedeelde eerste plaats en was een barrage noodzakelijk. In de twee omlopen was Jesper Romp met Balouska één van de vier combinaties in deze wedstrijd die een dubbele foutloze ronde wist te realiseren. Jelmer Hoekstra, die met Zippit in de eerste ronde negen strafpunten had moeten incasseren noteerde in de tweede manche één springfout. Glenn Knoester, die met Alpicor aan de start verscheen, noteerde twee springfouten maar wist de tweede manche foutloos te blijven. Bart Haselbekke, die Wigeunerin foutloos over het parcours van de eerste manche had gestuurd, kreeg geheel tegen zijn gewoonte in de tweede manche 13 strafpunten. Daarmee eindigde Nederland op eenzelfde totaal als Duitsland. In de barrage hielden Jesper Romp, Jelmer Hoekstra en Glenn Knoester de lei helemaal schoon. Twee van de drie Duitsers liepen in de barrage tegen een springfout, aan waardoor Bert Haselbekke niet meer van start hoefde te gaan.

Ook Junioren één

De landenwedstrijd voor Junioren was een pittige, want er waren slechts twee combinaties die dubbel foutloos wisten te blijven. Eén van de twee was Jens van Grunsven met Whisper. Ook konden in deze wedstrijd slechts acht foutloze ritten worden genoteerd, waarvan Jens er twee voor zijn rekening nam. Na de eerste manche ging het Duitse kwartet met negen strafpunten aan de leiding, gevolgd door Nederland met 12. Jens was foutloos, terwijl Demi van Grunsven met San Serai met één springfout de piste verliet. Kim Bril tikte met Eurocommerce Mallorca twee balken af, terwijl Kim Hoogenraat met Whiskarla met 17 strafpunten voor het weg te strepen resultaat zorgde. In de tweede manche hield Jens vast aan een foutloze ronde, terwijl Demi met vier strafpunten het parcours verliet. Kim bleef foutloos, maar overschreed de tijd minimaal waardoor zij tegen één strafpunt aanliep. Een dure bleek achteraf, want toen Kim ook met één springfout het parcours had afgerond stonden de Duitsers en de Nederlanders samen op 17 strafpunten en was een barrage noodzakelijk. In die barrage bleven Jens en Demi van Grunsven net als Kim Hoogenraat foutloos. Nadat de eerste Duitse combinatie een springfout had gemaakt en de derde ook, hoefde de vierde ruiter van Duitsland niet meer in actie te komen omdat het Duitse kwartet het Oranje team niet meer kon passeren.

Tweede plaats Children

Bij de Children was het wedstrijdverloop vergelijkbaar met die van de Junioren en Young Riders, alleen in deze wedstrijd moest in de beslissingen brengende barrage worden gestreden met de Italianen. In deze landenwedstrijden noteerden zes combinaties een dubbele foutloze ronde. Onder hen Lars Kersten met Winnie. Na de eerste manche van deze landenwedstrijd deelde Nederland de eerste plek met Italië, Duitsland, Ierland en Groot-Brittannië. Al deze landen stonden op nul strafpunten. Voor Nederland reden naast Niels Kersten, Lars Kersten met Arjolijn en Max Mol met Quinken foutloze ritten. Kim Mestrom noteerde met Casanova Z een springfout, maar die telde niet mee. In de tweede manche moest Lars Kersten negen strafpunten accepteren, maar Kim Mestrom hield de lei schoon, terwijl Max Mol nu dat ene foutje maakte. In de barrage bleven net als bij de Italianen drie combinaties foutloos, alleen bleek na het optellen van de seconden dat de drie beste Italianen bijna drie seconden sneller waren  geweest dan de drie beste Nederlanders, waardoor het Oranje kwartet genoegen moest nemen met een voortreffelijke tweede plaats.

Ponyruiters: vierde

In de landenwedstrijd voor ponyruiters waren vijf dubbel foutloze rondes te noteren en één van deze kwam op naam te staan van Lars Kersten met Massaqua T. Deze topprestatie kon niet voorkomen dat het Nederlandse ponykwartet op de vierde plaats eindigde. De landenwedstrijd werd gewonnen door de Britten, die na twee manches de wedstrijd konden afsluiten met hun starttotaal van nul. Duitsland eindigde als tweede met vier strafpunten, terwijl de Fransen met tien strafpunten als derde eindigden. Na de voortreffelijke openingsritten van Lars Kersten noteerde Laurie Touw met Berkzicht Ron in beide manches een springfout. Babette Kuipers liep met Kosmo van Orchid’s in de eerste omloop tegen negen strafpunten aan, maar herstelde zich met een foutloze rit in de tweede manche voortreffelijk. Rowen van de Mheen, die met Ensilla aan de start verscheen, zorgde met drie springfouten in de eerste manche voor het wegstreep resultaat. Ook hij herstelde zich in de tweede ronde door met slechts één springfout aan de eindstreep te komen, waarmee Nederland eindigde op 17 punten.

Uitslagen Future Champions Hagen

(Foto: Remco Veurink)

Reacties