Steve Guerdat prolongeert WB-titel; fenomenale tweede plek voor Smolders

Steve Guerdat prolongeert WB-titel; fenomenale tweede plek voor Smolders

0 816

In een bomvol Scandinavium is zojuist Steve Guerdat gekroond tot de wereldbekerwinnaar van 2016. Op Zweedse bodem wist hij als enige de teller op nul strafpunten te houden. Harrie Smolders eindigt op een fenomenale tweede plaats.

De twee parcoursen van parcoursontwerper Santiago Varela (Spanje) waren ook vandaag weer technisch moeilijk, maar fair voor de paarden. Zo zorgden in de eerste manche de geprinte muur en een tricky steilsprong met golfplanken voor diverse springfouten. De paarden van zowel Maikel van der Vleuten als Harrie Smolders hadden echter geen enkele moeite met deze opgaves, want beide Nederlanders kwamen zonder kleerscheuren door de eerste omloop. Dit betekende voor Smolders en Emerald N.O.P. (v. Diamant de Semilly) een ex aequo tweede plaats (drie strafpunten), gevolgd door ‘Vleut’ en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v. Quidam de Revel) op de tiende plaats (twaalf strafpunten).

Cristalline gooit hoge ogen

Beide ruiters mochten zich dus melden voor de allesbeslissende tweede manche, waarbij de top twintig nogmaals het gevecht met elkaar aan ging voor de felbegeerde titel. Na drie zware wedstrijddagen toonden een aantal paarden vermoeid, waardoor hier en daar onnodige fouten werden gemaakt. Één van de oppeppers kwam echter in de vorm van de achtjarige Cristalline, het jongste paard in deze wedstrijd. Onder Australiër Chris Chugg voltooide de Cristallo-dochter op fenomenale wijze het parcours en noteerde hiermee de eerste foutloze rit van de tweede manche. Daarmee kwamen zij met een eindtotaal van zestien strafpunten tot een uitstekende tiende plaats.

Voor Maikel verliep de tweede ronde minder rooskleurig. Zijn veertienjarige Verdi begon sterk aan de eerste helft, maar sprong vlak in op de tweede hindernis van de driesprong. De balk kwam naar beneden en deze kostbare fout bracht hen op zestien strafpunten, waarmee een plek in de top vijf definitief verkeken was en we hen in het eindklassement terug vinden op de elfde plaats.

Weergaloos optreden van Smolders en Emerald

Alle hoop was dus op Smolders en zijn gekeurde BWP hengst gevestigd. Met uiterste concentratie en precisie loodste Harrie zijn geweldig springende Emerald voor de vijfde keer deze week foutloos door het parcours. Daarmee bleef de combinatie op drie strafpunten staan. Ook rivalen Daniel Deusser (Duitsland) en Cornet D’Amour (v. Cornet Obolensky) hielden het hout boven, waardoor zij eveneens op drie strafpunten eindigden. Het wachten was op het resultaat van titelverdediger Steve Guerdat. Mocht hij zijn Corbinian foutloos door het parcours sturen, dan prolongeert hij zijn titel van 2015.

De spanning bereikte het kookpunt, maar Guerdat stelde niet teleur. In het zadel van de tienjarige Cornet Obolensky-zoon is hij wederom wereldbekerwinnaar! Harrie Smolders en Emerald eindigen op de tweede plaats. Hoewel zij net als Daniel Deusser op drie strafpunten eindigen, waren zij goed voor een snellere tijd. Marcus Ehning en Cornado NRW (v. Cornet Obolensky) finishten op de vierde plaats, gevolgd door Denis Lynch en All Star (v. Argentinus) op vijf.

Klik hier voor uitslagen.

Foto: Claes Jakobsson/Hastbilder

Reacties