Springruiters: ‘Nieuwe voorstellen FEI ramp voor onze sport’

Springruiters: ‘Nieuwe voorstellen FEI ramp voor onze sport’

0 608

Net voor de Algemene Vergadering van de FEI proberen de springruiters bij monde van de International Jumping Riders Club (IJRC) een vuist te maken tegen de voorstellen van de FEI om het Olympische format te veranderen.

Om de paardensport als Olympische sport te behouden moet die gemoderniseerd en vereenvoudigd worden, is het devies. Die doelstelling ondersteunt de IJRC van harte. Ook het plan om meer landen toe te laten tot de Spelen juicht zij toe, maar niet op de manier zoals de FEI die eerder voorstelde: 3 teamleden in plaats van 4, en 20 landen in plaats van 15.

De IJRC stelt voor om 13 of 14 teams van elk vier ruiters te laten meedoen, plus 19 tot 23 individuele ruiters, zodat het totaal tot 75 deelnemers bedraagt. Op die manier wordt het deelnemende aantal landen ook minimaal 33. De IJRC onderstreept dat deelname verdiend moet worden en dat landen met een lange historie in de hippische sport tekort zou worden gedaan als ze maar drie ruiters zouden mogen afvaardigen.

Ook het aan de kant schuiven van een schrapresultaat vindt de IJRC een kwalijke zaak, immers, door de druk die onstaat om per se drie ruiters aan de finish te krijgen zou het welzijn van het paard in het gedrang kunnen komen. ‘Een schrapresultaat is niet moeilijk te begrijpen voor het publiek en het is wat onze sport spannend maakt, tot aan de laatste ronde’, aldus Ben Maher. ‘Het aantal teamleden moet blijven zoals dat nu is, ten behoeve van de sport en het welzijn van het paard.’

Ben Maher licht het standpunt van de IJRC toe:

En Meredith Michaels-Beerbaum:

IJRC/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties