Kijkdag SFN-veiling: Goodbye-show van Zenith?

Kijkdag SFN-veiling: Goodbye-show van Zenith?

0 4787

Zijn oren staan strak omhoog. De bruine vacht van SFN Zenith glanst door het felle
zonlicht op landgoed Balkenschoten. Nog één keer wordt het springpaard getoond aan
het (Nederlandse) publiek. Voornamelijk journalisten en aandeelhouders van het
Springpaardenfonds Nederland hebben de moeite genomen om naar Nijkerk te komen.
Potentiële kopers? Nee, die blijven graag anoniem bij deze internetveiling.

Het is even een slik-momentje als Zenith de ring verlaat. De ruin waar Jeroen Dubbeldam in de afgelopen jaren Europees en wereldkampioen op werd, wordt richting de stallen begeleid. Het is misschien wel de laatste schimp die we van hem opvangen. Zenith wordt verkocht via een openbare veiling op internet. Iedere ‘gek’ die met een borgsom van 250.000 euro garant kan staan, kan meebieden. Gaat hij naar de Verenigde Staten? Naar de zandbak? Of blijft hij toch behouden voor Jeroen Dubbeldam door een gulle sponsor. Niemand weet het. Dubbeldam zelf heeft besloten om niet aanwezig te zijn bij de goodbyeshow van Zenith. Zulke evenementen zijn niks voor hem.

Jacob Melissen van het Springpaardenfonds geeft aan dat hij tevreden is als hij zijn aandeelhouders de 2,6 miljoen euro inleg uit 2006 deze woensdag kan terugbetalen.
Daarvan is al 0,6 miljoen uitgekeerd, de rest moet dus komen uit de veiling van Zenith, Aquila en de overige vier SFN-paarden. De deadline van Zenith en Aquila ligt op woensdag 21 september om 16:00 uur. Mocht er in de laatste 5 minuten nog een bieding komen, zal de veiling met 5 minuten extra worden verlengd. Dit telkens totdat er uiteindelijk een winnend bod is dat niet binnen 5 minuten wordt overboden. In theorie zou het dus nachtwerk kunnen worden. Het SFN wil nog geen uitspraken doen over reeds bij de veiling aangemelde potentiële kopers.

Op de online veiling van BVA Auction blijkt dat er nog geen bod uitgebracht is op toppers Zenith en Aquila, die minimaal 500.000 euro moeten opbrengen, en ook voor Chuck Blue en Eloma’s Blue staat de teller nog op hun bodembedrag van 50.000 euro. Voor Ferrari is al wel belangstelling getoond. Op de Thunder van de Zuuthoeve-zoon is 85.000 euro geboden. Voor Djumpsina staat een voorlopig bedrag van 70.000 euro genoteerd. De veiling sluit op woensdag a.s. om 17.00 uur.

Vanavond besteedt het NOS Sportjournaal aandacht aan de veiling van de SFN-paarden. De uitzending begint om 18.45 uur op NPO I en op nos.nl.

Het veilingverloop op BVA Auctions.
De inhoud van NOS Sportjournaal.

Bron: Robert Hüsken/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties