Brash prolongeert GCT titel

Brash prolongeert GCT titel

0 47

Voor de tweede keer op rij is Scott Brash (foto) de winnaar van het eindklassement in de Global Champions Tour. De Brit eindigde met zijn Hello Sanctos (v. Quasimodo van de Molendreef) in de finale van vandaag met één strafpunt op de vierde plaats wat precies genoeg was om winnaar Rolf-Göran Bengtsson met Casall Ask (v. Caretino) in het eindklassement voor te blijven. In totaal won de koele Schot 339.500 euro. Bengtsson kreeg 190.000 euro voor zijn tweede plek en voor de dagwinst 148.500 euro, wat hem slechts duizend euro minder opleverde.

De strijd om de punten was bijzonder spannend en koren op de molen voor de rekenmeesters. De Zweedse ruiter stond voorafgaand aan de wedstrijd tweede in het klassement met 230 punten en de Schotse ruiter derde met 210. Toch had de nummer één van de wereld betere papieren, omdat slechts de beste zeven wedstrijden tellen in het GCT klassement. Brash, die net als Bengtsson aan tien wedstrijden had deelgenomen, behaalde vandaag in Doha 33 punten en kon nog een resultaat met nul punten wegstrepen. Hij kwam daardoor uit op 243. De dit jaar zeer constant presterende Bengtsson behaalde de volle mep van 40 punten, maar hij verloor tegelijkertijd 27 punten als ‘slechtste’ resultaat. Netto hield hij er 13 over wat hem eveneens op 243 punten bracht. Echter, doordat Brash dit seizoen meer overwinningen dan Bengtsson behaalde (drie om twee), werd hij vandaag spekkoper. De grote verliezer was Ludger Beerbaum. Hij ging voorafgaand aan de wedstrijd aan de leiding, maar zeventien strafpunten van Zinedine (v. Guidam) in de eerste manche deden hem de das om. De Duitser eindigde op een nog altijd lucratieve derde plek in het eindklassement.

Mooie barrage

De barrage in Doha telde drie deelnemers. Hierin bleken Bengtsson en Casall, twee weken geleden nog goed voor de zege in de Grote Prijs van Lyon, een maatje te groot voor de Portugese Luciana Diniz, die eveneens geweldig presteerde door haar Fit for Fun (v. For Pleasure) drie keer foutloos rond te sturen over de loodzware opgaven. Yann Candele en de veertienjarige Showgirl eindigden met vier strafpunten op de derde plaats.

Teleurstelling was er voor Jur Vrieling en VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet). De ruiter kwam als enige Nederlander aan start in deze rubriek nadat Schröder wegens een niet fitte Amarillo (v. Indoctro) de rubriek aan zich voorbij liet gaan. Met acht strafpunten in de eerste ronde hoefde Vrieling niet opnieuw op te draven voor de tweede manche en eindigde hij uiteindelijk op een negentiende plek.

Klik hier voor uitslagen.

Klik hier voor het eindklassement.

Foto: Stefano Grasso/LGCT

 

Reacties