Recordeditie voor sportpaardenveiling

Recordeditie voor sportpaardenveiling

De tiende editie van de Dutch Sport Horse Sales gaat als ‘fenomenaal’ de boeken in, zo meldt de organisatie op hun website. De veiling van getalenteerde 4-, 5- en 6-jarige springpaarden in de accommodatie van Stal De IJzeren Man in Weert brak gisterenavond al haar records. De totaal opbrengst van de 28 paarden bedroeg maar liefst 2.717.000 euro. Daarmee kwam het gemiddelde uit op liefst 97.000 euro voor de collectie die was samengesteld door organisatoren Paul en Emile Hendrix, Yves Houtackers en Neil Jones.

Paul Hendrix spreekt in een reactie over een abnormaal goede veiling. ‘Dit is het resultaat van tien jaar hard werken en jaar in jaar uit kwaliteit leveren. We zijn voor de klanten nagekomen wat we hebben beloofd. Maar dat het dan ook zo uitpakt als gisterenavond, daar kun je alleen maar van dromen. We weten dat die goede paarden steeds duurder worden en de kloof naar de wat gewonere paarden groter wordt.’

Toppers naar Amerika

De topprijs van de avond werd betaald voor Duplikaat (foto, Eurocommerce Toulouse x Kojak). De vijfjarige patente merrie bracht liefst 360.000 euro op, een record voor de DSHS. Voor de bedrag verhuist ze naar de Amerikaanse St. Bride’s Farm en komt ze onder het zadel van de Argentijn Ramiro Quintana.
De andere topper van de avond was de eveneens vijfjarige Don Juan VL (Canturano x Indorado). Voor de halfbroer van oud-VION Cup kampioen en voormalig DSHS veilingtopper Bestinov (v. Ustinov) werd 325.000 euro neergeteld.  Ook Don Juan verhuist naar Amerika. Hij is aangekocht voor Ronan McGuigan, de ruiter die dit jaar met de door Paul Hendrix gefokte Chapeau (v. Indoctro) het zesjarigen kampioenschap won in Wellington.
Het ‘derde geld’ van 235.000 euro werd betaald voor de Zangersheide geregistreerde Zira van het Kapelhof (Zürich x Quickfeuer van Koekshof). De Brit John Hales, eigenaar van Nick Skeltons voormalige topper Arko III, had het laatste bod.

De barrière van 100.000 euro werd ook nog doorbroken bij: Candy (v. Verdi) 170.000 euro, Viper van de Vrombautshoeve Z (v. Verdi) 125.000 euro, Disaronno (v. Quasimodo van de Molendreef) 110.000 euro, Escada (v. Chacco Blue) 100.000 euro en Daister L (v. Vittorio) 100.000 euro. Het laagste bedrag bedroeg 32.000 euro, tweemaal geboden voor nakomelingen van Vittorio en Ukato. (foto: dutchhorsesales.com)

Bron: Hoefslag

Reacties