Bieden op London vanaf 4 miljoen

Bieden op London vanaf 4 miljoen

0 97

Op de site van BVA-Auctions zijn alle beginprijzen bekend gemaakt voor de paarden van de voormalige Stal Eurocommerce. Het startbedrag voor de twaalfjarige London (v. Nabab de Rêve) staat op vier miljoen euro. In zijn omschrijving staat beschreven: ‘Nederlands trots voor de springsport met 2 zilveren medailles tijdens de Olympische Spelen van Londen op zak behoeft geen nadere toelichting!’ De gelukkige koper krijgt bij het bedrag voor London 170 rietjes diepvriessperma geleverd.
Opvallend nog is dat een bijgevoegde gezondheidsverklaring van Ger Visser jr. (klik hier, vanaf pagina 4) een niet al te florissant beeld schetst van London. De olympische crack zou al langere tijd last van stress hebben wat tot uiting komt in een wisselend bloedbeeld. Er zou ook slijtage aan de knieën zijn, mede veroorzaakt door zijn krachtige manier van springen. Volgens de verklaring dicht Visser jr. London nog twee jaren toe op het hoogste niveau.
Wat niet klopt, is dat volgens Visser jr. hun paradepaard eind november 2013 op rust is gezet en sindsdien geen grote wedstrijden meer liep. Zowel in de Grote Prijs van Parijs als Genève werd er echter in december nog een topresultaat behaald.

Duurste Nederlandse springpaard ooit

Met alleen al het openingsbod van vier miljoen zou London het huidige veilingrecord voor een warmbloedpaard verpulveren. Dit staat op naam van de inmiddels overleden merrie Poëtin (v. Sandro Hit) en bedraag 2,5 miljoen euro.
Ook lijkt London met dit beginbedrag al vlug het duurste Nederlandse springpaard ooit te worden. Hoewel bedragen zelden tot nooit bevestigd worden, zou het topbedrag dat tot heden betaald is rond de vier miljoen euro bedragen. Het duurste Nederlandse sportpaard ooit is vanzelfsprekend Totilas (v. Gribaldi). Ook hier is het precieze bedrag nooit bekend gemaakt. Schattingen gaan uit van een bedrag tussen de tien en twaalf miljoen euro.

De executoriale veiling van Stal Eurocommerce loopt van vrijdag 4 april 17.00 uur tot en met maandag 7 april 12.00 uur. Sportpaarden, dekhengsten, vrachtwagens en inventaris van de stal in Lochem worden verkocht.

Oude helden vanaf 500 euro

Het verschil met het openingsbod voor de andere paarden van de stal is enorm. Voor de vijftienjarige New Orleans (v. Colbert), in 2011 vierde op het EK, kan geboden worden vanaf 500.000 euro en voor de twaalfjarige KWPN-hengst Vingino (v. Voltaire) ligt dit bedrag op 300.000 euro. Voor deze twee paarden en London wordt een borgsom van 250.000 euro gevraagd. De gezonde dertienjarige Seoul (v. Thunder van de Zuuthoeve) staat op 100.000 euro, de eveneens kerngezonde, veertienjarige Tobalio (v. Numero Uno) kent een bescheiden openingsbod van 50.000 euro. De alweer twintigjarige Berlin (v. Cassini) staat voor 100.000 euro op de lijst. Bij hem zijn vooral de bijgeleverde 5.000 rietjes diepvriessperma interessant voor potentiële kopers. De negen jaar jongere Callahan (v. Contendro I) wordt, inclusief 185 rietjes diepvriessperma, ook aangeboden vanaf 100.000 euro. De genoemde gezondheidsverklaring van Ger Visser jr., kan het wat magere openingsbod voor dit springtalent verklaren. Callahan zou röntgenologisch niet in orde zou zijn en last hebben van artrose en kissing spines. De voor een half miljoen euro aangeboden New Orleans wordt overigens omschreven als versleten, wat niet geheel onlogisch is gezien de historie van de ruin en zijn laatste prestaties. Vermeldenswaardig is ook dat de op een hoog bedrag ingezette Vingino recent een gat in de knieband heeft gehad. Zijn koopprijs is inclusief 300 rietjes diepvriessperma.

Tot slot springt in het oog dat tweevoudig olympiër Monaco (v. Locato), enkelvoudig olympiër Montreal (v. Athlet Z) en veelvoudig Grote Prijs winnaar Genève (v. Ahorn) op de lijst staan. De drie ruinen, ‘Nederlandse helden’ van weleer, waren bij Eurocommerce voorzien van een goed pensioen en worden nu vanaf 500 euro aangeboden.

De kijkdagen zijn op 3 en 4 april van 10.00 uur tot 16.00 uur in Lochem.

Klik hier voor de kavellijst van Stal Eurocommerce, met alle beginbedragen.

BVA Auctions/Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties