Portret van Cornet Obolensky

Portret van Cornet Obolensky

0 1274

Hoe goed de nafok uit de eerste jaargangen van Cornet Obolensky het doet, bleek tijdens de recente wereldbekerfinale in Lyon. Slechts twee paarden behaalden in alle omlopen geen enkel strafpunt. Het betrof winnaar Cornet d’Amour en nummer vier Cornado I. Beide hebben Cornet Obolensky als vader gemeen. De nog maar vijftienjarige schimmel is een legendarische fokhengst in wording. De levensloop van de hengst laat zien dat niet alles in de fokkerij te plannen is en dat het lot soms een handje moet helpen.

Het levensverhaal van Cornet Obolensky lijkt één groot avontuur. De uit een Nederlandse stam komende schimmelhengst wordt in België geboren om vervolgens verkocht te worden aan een Duitse hengstenopfokker die hem op zijn beurt weer doorverkoopt aan Oekraïners. Deze Oostblok-investeerders willen de hengst behouden voor de Westfaalse fokkerij en daar ontwikkelt hij zich in no time tot één van de meest invloedrijke springhengsten.

Fier veulen

Het avontuur van Cornet Obolensky begint op 20 april 1999, als hij geboren wordt als Windows van Costersveld bij de Belg Thierry Degraeve in Zedelgem. Degraeve fokte de Clinton-zoon uit de merrie Rabanna van Costersveld (Heartbreaker x Randel Z). De schimmelhengst komt voort uit de Nederlandse fokfamilie 277. Fokker Degraeve weet nog goed waarom hij in 1998 de hengst Clinton uitkoos voor zijn Heartbreaker-dochter Rabanna, die inmiddels ook is verkocht aan de Oekraïner Valentyn Nychyporenko, de eigenaar van Cornet zelf. ‘Snelheid, vermogen en vechtlust zijn nodig voor succes van een springpaard. Ik wilde de snelheid en de vechtlust die verankerd is in Rabanna combineren met het vermogen van Clinton’, vertelt de Belgische fokker.
Het resultaat van die dekking kan hij nog zo voor de dag halen: ‘Cornet was vanaf dag één heel opvallend’, vertelt Degraeve. ‘De sportiviteit was er eigenlijk direct vanaf te zien. Hij had opvallend goed beenwerk en was zeer beweeglijk. Zelden heb ik een veulen zulke sprongen zien maken als Cornet’, zegt Degraeve. (Auteur: Rick Helmink)

Het hele artikel vind je in het Hoefslag themanummer Fokkerij (onder tabblad ‘Speciale uitgaven’)

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties