Pan Am Games: Kansen voor 68-jarige Millar en Canada

Pan Am Games: Kansen voor 68-jarige Millar en Canada

0 99
Ian Millar en

Na de dressuur en de eventing is het de beurt aan de springruiters op de Pan American Games in Toronto. Anders dan op  andere grote kampioenschappen was de eerste kwalificatieronde gisteren geen wedstrijd direct op tijd, maar een tabel A-concours waarbij de klok geen rol van betekenis speelde. Dertig van de vijftig deelnemende combinaties legden het parcours foutloos en binnen de tijd af. Het Amerikaanse team deed wat er van hen verwacht werd. De gehele Games domineren ze al en gaan ze er met de hoofdprijzen vandoor en bij het springen lijken de voortekenen ook goed. Kent Farrington met Gazelle, Lauren Hough met Ohlala, Georgina Bloomberg met Lilli en McLain Ward met Rothchild hielden alle vier de lei schoon. Ook alle Canadese ruiters (Eric Lamaze met Coco Bongo, Tiffany Foster met Tripple X III, Yann Candele met Showgirl en Ian Millar met Dixson) lieten het hout boven. alle Colombiaanse ruiters reden foutloos, maar een van hen, Rene Lopez met Con Dios III kreeg twee tijdstrafpunten aan de broek. Kansrijke landen zoals Argentinië, Venezuela en Brazilië zagen één combinatie een balk vallen.

Voor de Canadees Ian Millar is dit zijn tiende Pan Am Games en dat is een record, net als het aantal Olympische Spelen waaraan hij meedeed. In 1987 reed hij Big Ben in Indianapolis naar dubbel goud; in 1999 was het Ivar die hem de gouden medaille opleverde in Winnipeg. Dit jaar is Dixson, een twaalfjarige BWP-ruin van Vigo d’Arsouilles x Olisco zijn partner. Dit jaar acht hij de kansen op een teammedaille hoog in: ‘Canada is zeker een team dat voor het hoogste podium in aanmerking komt. We hebben vier zeer ervaren combinaties die alles kunnen springen wat parcoursbouwer Vaillancourt ons voorzet en die tegen stress en druk kunnen. Als we springen zoals we dat normaal doen, belanden we in de medailles. En als we briljant zijn, is dat een gouden’, zo stelt de 68-jarige nestor van de springsport.

Donderdag bepaalt de landenwedstrijd, die bestaat uit twee ronden, hoe de prijzen verdeeld gaan worden. Alle tien deelnemende teams starten weer op nul. De beste twee landen, met uitzondering van de VS en Brazilië die zich al eerder kwalificeerden, verdienen een ticket voor de Olympische Spelen in Rio. De individuele strijd, waarbij de stand ook weer op nul begint, is op zaterdag.

Uitslag inloopronde Pan American Games.
Alle informatie over paardensport op de Pan American Games.

Foto: Remco Veurink

Reacties