Onderzoek naar dood springpaard in volle gang *video*

Onderzoek naar dood springpaard in volle gang *video*

0 10208
paardenziekte
foto: Remco Veurink

De omstandigheden naar de dood van een springpaard gisteren op het CSI2* van Cagnes-sur-Mer worden vandaag voortgezet. Op de galopbaan stortte het paard Flogas Sunset Cruise van de Ierse ruiter Kevin Thornton in elkaar. Het gaat dus niet, zoals eerder gemeld, om Startschuss. Flogas Sunset Cruise (ARD Douglas VDL x Cruising) is een Irish Sport Horse-hengst van tien jaar oud. Hij was sinds april dit jaar in gezamenlijk eigendom van de in Zwitserland gevestigde Thornton. Die bracht hem uit in enkele lagere parcoursen in Zwitserland en startte hem vorige maand één keer internationaal in het 1.35m met matig succes. Tot en met 2013 werd Flogas gereden door Patrick Duffy, daarna door Jake Hunter, beide eveneens uit Ierland.

De tienjarige hengst werd volgens ooggetuigen minutenlang op volle snelheid rondgejaagd. ‘Flogas legde een ronde van 2500 meter af, in vijf à acht minuten’, zo gaat het verhaal. Omstanders zouden tevergeefs geprobeerd hebben de ruiter te stoppen. Het paard stortte uiteindelijk in elkaar. Op het lichaam van het paard is echter geen enkel spoor van misbruik te zien.

Sinds gisteravond worden getuigen opgeroepen om zich te melden, met name degenen die hebben gezien dat het paard naar en op de renbaan gereden werd. Daarbij zou ook een andere persoon het paard geslagen hebben met een longeerzweep, om hem aan de gang te houden. Eén (anonieme) getuige deed zijn verhaal.

De ruiter wordt verhoord door de politie. Hij zou zich niet in de openbaarheid vertonen om te voorkomen dat hij door het publiek gelyncht wordt. Ook de facebookpagina van Thornton is uit de lucht gehaald. De wedstrijdorganisatie is vastbesloten om licht te werpen op de zaak en maatregelen te treffen. ‘Dierenwelzijn heeft onze grootste prioriteit en dit soort gedrag moet koste wat het kost vermeden worden.’

Vandaag wordt er in de kliniek van de renbaan autopsie gepleegd op het lichaam van Flogas. Het bloed van het paard zal eveneens geanalyseerd worden. Daarnaast is de zaak aangegeven bij de FEI. ‘Sinds vanmorgen zijn we voortdurend in contact met de FEI’, laat de organisatie weten.

Thornton is uitgesloten van verdere deelname aan het concours. Zeer waarschijnlijk zal deze geschiedenis – hoeveel er ook van waar is – de rest van zijn carrière als springruiter beïnvloeden.

Grandprix-Replay/Hoefslag

Reacties