Olympia: Michael Whitaker strijkt de hoofdprijs op; snelste ruiter Bertram Allen gediskwalificeerd

Olympia: Michael Whitaker strijkt de hoofdprijs op; snelste ruiter Bertram Allen gediskwalificeerd

0 2897

De Olympia Grand Prix, traditiegetrouw op de maandag voor kerst gereden, leverde vanavond een zinderende ontknoping en een overwinning op voor Michael Whitaker met Viking. Bertram Allen met Quiet Easy stond geruime tijd aan kop met de snelste barrageronde, maar nadat Whitaker als laatste gereden had, werd meegedeeld dat de jonge Ier gediskwalificeerd was. De FEI-steward die de paarden nadat ze de ring uitkomen controleert, had bloed geconstateerd op de flanken van de vos. Het duurde echter tot en met de (laatste!) rit van Whitaker voordat de knoop werd doorgehakt en er ‘disqualified’ achter de naam van Allen verscheen. Een jammerlijke vlek op een verder prachtig verlopen wedstrijd, deze zeer late beslissing; Allen was zich al aan het opmaken voor de prijsuitreiking toen het besluit bekend gemaakt werd.

In een barrage met maar liefst vijftien kanshebbers op de hoofdprijs moest er flink aan gereden worden. Na de Italiaanse overwinning in de wereldbekerwedstrijd gisteren hoopte het publiek nu op een Britse zege; die kans was levensgroot, met maar liefst vijf ruiters uit eigen land. Daarnaast was de Duitse vlag flink vertegenwoordigd, met vier barragekandidaten. Ook de twee Nederlandse deelnemers, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Arera C (v. Indoctro) en Jur Vrieling met de KWPN-hengst VDL Zirocco Blue N.O.P. (v. Mr. Blue) hadden een foutloos basisparcours afgelegd en mochten zich melden voor de barrage.

Deze keer kregen de toeschouwers hun zin: laatste starter Michael Whitaker stuurde zijn KWPN-ruin Viking (v. Jacomar) vier honderdste seconde sneller over de finishlijn dan Ludger Beerbaum met zijn kampioensmerrie Chiara (v. Contender) en streek daarmee de hoofdprijs van 25.000 euro op. Vlak daarachter kwamen diens collega’s Marcus Ehning met Gin Gin van het Lindenhof (BWP, v. Chin Chin) en Hans-Dieter Dreher met ook al een nakomeling van Contender, Colore. Snel en foutloos in de beslissende ronde waren eveneens de in vorm verkerende Simon Delestre en Chesall (v. Casall) en Robert Whitaker met Catwalk IV (v. Colman). De tijd van de winnaar, 32,05 seconden, en die van de laatste foutloze barragerijder Daniel Deusser met Toulago (v. Toulon), was nog geen anderhalve seconde van elkaar verwijderd, zó ongelooflijk spannend was het in Olympia.

Snelste vierfouter werd Pius Schwizer met PSG Future (v. Cashandcarry), in 32,26 seconden. Hij werd achtste. Daarachter was het Maikel van der Vleuten als beste Nederlander. Jur Vrieling kwam er net als gisteren niet aan te pas. Hij kwam niet mooi uit een wending, waarna zijn machtige hengst opnieuw de hakken in het zand zette voor een oxer en met twaalf strafpunten aan de finish kwam.

Uitslag Olympia Grand Prix.

Foto: Remco Veurink

Reacties