Olympia: Emanuele Gaudiano geeft Britten barrageles in WB wedstrijd

Olympia: Emanuele Gaudiano geeft Britten barrageles in WB wedstrijd

0 190

De overwinning in de wereldbekerwedstrijd van Olympia (Londen) werd vanmiddag een prooi voor Emanuele Gaudiano. Hoewel de rubriek weliswaar hoopvol begon voor Jur Vrieling, speelden zowel hij als landgenoot Maikel van der Vleuten uiteindelijk geen rol van betekenis.

London International Horse Show- Olympia 2015
Emanuele Gaudiano

Met een vracht aan Britse combinaties was de hoop van het publiek uiteraard gevestigd op een winnaar uit eigen land. Even leek dit ook te gebeuren, want van de maar liefst zeventien barragekandidaten sprongen vier Engelse duo’s zich in de top vijf. Uiteindelijk gooide Italiaan Gaudiano roet in het eten. In het zadel van zijn razendsnelle en wendbare Admara, een KWPN gefokte ruin van Padinus, noteerde hij een tijd van 36.20 seconden die niet meer te kloppen bleek. Een uitmuntende prestatie van het duo, dat vorige week nog op de vijfde plaats eindigde tijdens de vijfsterren Grote Prijs van Genève en het afgelopen seizoen naar winst sprong in La Coruna, Estoril, Monte Carlo en Lamprechtshausen. Het is dan ook niet voor niets dat Admara genomineerd is voor de titel ‘KWPN Rijpaard van het Jaar 2015’.

Britten komen net te kort

Ben Maher en Diva II (v. Kannan) deden een sterke poging, maar moesten in 37.15 seconden genoegen nemen met de tweede plaats. Laatste starters Michael Whitaker en de eveneens KWPN gefokte Viking (v. Jacomar) finishten op de derde plaats, voor de nummer één van de wereld: Scott Brash. Samen met zijn achter eerste keus Hello Sanctos eveneens succesvolle Hello M’Lady (v. Indoctro) was de Rolex Grand Slam winnaar goed voor de vierde plaats. Guy Williams en Titus (v. Lancelot) sloten in de Brittenparade aan op de vijfde plek.

Teleurstelling voor Nederland
London International Horse Show- Olympia 2015
Ben Maher en Diva

Jur Vrieling en krachtpatser VDL Zirocco Blue N.O.P. (v. Mr. Blue) wisten het basisparcours foutloos te voltooien, kwamen in de problemen tijdens de barrage. Vrieling liet zijn KWPN gekeurde hengst kort wenden naar een brede oxer, waarna Zirocco vol in de ankers ging. Dit leverde naast vier strafpunten ook nog eens acht tijdstrafpunten op, waarmee het duo weg zakte naar de zestiende plaats. Maikel van der Vleuten en VDL Groep Arera C (v. Indoctro) liepen een pechfout op in de basisomloop, waardoor er voor hen vandaag niet meer resteerde dan een schamele 22ste plaats. Beide heren kunnen zich morgen echter nog revancheren in de Grote Prijs van Olympia, die volgens traditie op de maandag voor kerst zal worden verreden.

Wereldbeker tussenklassement

In de actuele wereldbeker tussenstand gaat Christian Ahlmann nog altijd met 57 punten aan de leiding. Simon Delestre (Frankrijk) volgt met 51 punten op de tweede plaats, voor landgenote Pénélope Leprevost (44 punten). Henrik von Eckermann (Zweden) bezet met 38 punten de vierde plaats, vlak voor Jos Verlooy met 37 punten. Harrie Smolders staat als beste Nederlander momenteel op de achtste plaats (33 punten). Olympia-winnaar Emanuele Gaudiano stijgt met 28 punten naar de dertiende positie.

Klik hier voor uitslagen.

Klik hier voor de actuele tussenstand.

Foto’s: Kit Houghton/FEI

Reacties