Jan Tops dient namens GCL klacht in tegen FEI

Jan Tops dient namens GCL klacht in tegen FEI

0 2539

De Global Champions League, een nieuwe springreeks en teamcompetitie en net als de Global Champions Tour ontwikkeld door en in (mede-)eigendom van Jan Tops, heeft een klacht ingediend tegen de FEI. Volgens de GCL zou het internationaal hippisch orgaan de Europese competitiewet schenden. De FEI hanteert een zogenaamde ‘exclusiviteitsclausule’, waarbij het haar ruiters verbiedt om binnen 6 maanden na deelname aan een FEI evenement aan start te verschijnen op een non-FEI wedstrijd. Omdat de organisatie het hele jaar door wedstrijden organiseert, maakt de clausule het dus onmogelijk om in andere reeksen aan start te verschijnen.

De klacht van de Global Champions League komt een jaar na onderhandelingen tussen de GCT en de FEI over het GCL format, dat werd ontwikkeld om een reeks te realiseren waardoor de springsport meer populariteit en sponsors zou genereren. Een internationaal team met één eigenaar kan worden samengesteld, waarbij iedere week twee ruiters aan start verschijnen op een GCT evenement. De league zou in 2015 van start gaan. Onderhandelingen met de FEI namen echter zoveel tijd in beslag, dat de lancering van de wedstrijdreeks drastisch uitliep en de organisatie achter de GCL het hogerop zocht.

Commerciële interesses

Internationaal sportadvocaat Jean Louis-Dupont treedt op namens de GCL organisatie: ‘De FEI exclusiviteitsclausule is illegaal doorgevoerd en breekt de EU competitiewet. Het zorgt ervoor dat alleen de FEI grote evenementen met internationale deelnemers kan organiseren.’ GCT president Jan Tops: ‘Het besluit van de FEI geeft ons geen andere keus dan gerechtelijke stappen te ondernemen. We zijn al ruim een jaar aan het onderhandelen met de bond. Om een compromis te sluiten hebben wij ons reglement aangepast om de zuiverheid van de FEI Nations Cup te garanderen. Sindsdien weigert de FEI echter om ons groen licht te geven voor ons nieuwe evenement, waardoor wij voor serieuze vertraging en kosten komen te staan. Het ontgaat ons volledig waarom de FEI de ontwikkeling van een nieuw concept, dat zowel de sport als de ontwikkeling van onze ruiters ten goede komt, in de weg staat om haar eigen commerciële interesses te waarborgen.’

Bron: Hoefslag/Horseweb

Foto: Remco Veurink

Reacties