Lummen als nachtkaars uit voor oranje

Lummen als nachtkaars uit voor oranje

0 45

Tijdens de eerste Furusiyya FEI Nations Cup wedstrijd van dit seizoen is Nederland op de vijfde plaats geëindigd. De winst in Lummen ging naar Zwitserland dat daarmee de volle mep punten binnenhaalde met het oog op plaatsing voor de Furusiyya Nations Cup finale. De Belgische equipe, die ook voor de punten reed, herstelde zich in de tweede ronde en werd gedeeld derde in haar thuiswedstrijd.

Het oranjekwartet, dat niet voor de punten reed, bestond uit debutanten Bart Bles/Lord Sandro DDH (v. Lordanos), Robert Vos/Interline H (v. Indoctro), Johnny Pals/Vignet (v. Heartbreaker) en routinier Jur Vrieling met VDL Bubalu (foto, v. Baloubet du Rouet). In de eerste manche werd direct een uitstekende prestatie neergezet: alleen Robert Vos zag een balk vallen en was daarmee het wegstreepresultaat. De overige drie heren bleven foutloos en daarmee stond Nederland ex aequo op de eerste plaats met Frankrijk en Zwitserland. Vooral het laatste land imponeerde, waardoor laatste starter Steve Guerdat met Nasa (v. Cumano) in de losrijpiste kon blijven.

Anker uitgooien

In de tweede ronde startte oranje wat minder voortvarend door een springfout van een verder weer sterk presterende Bles en zijn voshengst. De grootste domper was het optreden van Vos. Zijn Interline H maakte allereerst precies dezelfde springfout als in de eerste omloop en gooide voor de driesprong opeens het anker uit. Na een paar passen achterwaarts stonden er vier strafpunten bij en die werden in de loop van het parcours gevolgde door vier tijdfouten. Johnny Pals leek vervolgens in de buurt te komen van dit te verwachten streepresultaat op het moment dat Vignet na hindernis vijf al twee balken aan de benen had gekregen. Meer hindernisschade liep het duo echter niet op.
Een nulronde van slotruiter Vrieling had Nederland een (gedeelde) podiumplek bezorgt, maar die kwam er door een fout in de driesprong echter niet.

Dominante Zwitsers

De Belgen staken daarmee de noorderbuur voorbij. Zij begonnen hun wedstrijd matig, maar bouwden die omgekeerd aan Nederland op. De climax kwam van Gregory Wathelet. Met de pas negenjarige Sea Coast Forlap (v. Querlybet Hero) werd hij vorig jaar al Belgisch kampioen, een status die ze in Lummen waarmaakten met twee foutloze ronden. De Belgen hielden de eveneens voor de punten rijdende Zweden en Spanjaarden achter zich.
Titelverdediger Frankrijk deed het echter beter. Ook zij wilden hier punten halen en hun sterke equipe voldeed aan de opdracht. Laatste starter Pénélope Leprevost had in de tweede ronde nog een barrage uit het vuur kunnen slepen tegen de Zwitsers, maar kwam met Dame Blanche van Arenberg (v. Clinton) nipt tekort.

Daarmee domineerden de Zwitsers op zelden geziene wijze in het overigens niet zeer selectieve parcours van de Italiaanse bouwer Vizzani. De eerste drie starters van Zwitserland (Pius Schwizer/Toulago, Romain Duguet/Quorida de Treho en Paul Estermann/Castlefield Eclipse) reden allen een dubbele nulronde, waardoor Guerdat ook in het tweede bedrijf niet in actie hoefde te komen.

Uitslag:

1. Zwitserland (0)
2. Frankrijk (4)
3. Ierland (12)
3. België (12)
5. Nederland (16)
6. Spanje (19)
7. Zweden (21)
8. Engeland (33)

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties