Nederland wint soeverein de Nations Cup finale!

Nederland wint soeverein de Nations Cup finale!

0 80

Met een zelden vertoonde overmacht heeft het Nederlandse team de eindzege behaald in de Furusiyya Nations Cup finale in Barcelona. Direct in het begin knalden de oranjejassen uit de startblokken. Geen enkele startruiter wist de nul te houden op het zware, technische parcours van Spanjaard Santiago Varela. De uitzondering hierop was niemand minder dan wereldkampioen Jeroen Dubbeldam. Na de acht strafpunten op donderdag volgde in de grote finale de revanche voor hem en Zenith SFN (foto, v. Rash R). Het duo reed ongeveer als eerste de lijn naar de lastige dubbelsprong hindernis 11 in zeven galopsprongen en hield ook ongeveer als eerste de balk in de lepels op de insprong.

De droomstart voor Nederland kreeg een vervolg in rit twee. Een imponerende rit van Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v. Quidam de Revel) hield de nul op het scorebord en zette het gouden team van Rob Ehrens in een zetel richting eindzege. Als extra beloning wist Van der Vleuten zich verzekerd van een greep naar de te verdelen bonus van 200.000 euro voor de combinaties die zowel in de kwalificatie op donderdag als in de finale van vandaag foutloos zouden blijven.

Droomafscheid

Met twee nulronden zette Nederland tevens de concurrentie stevig onder druk. Alleen de Canadezen bleven aardig in het spoor dankzij een nulrit van Tiffany Foster en de voorheen door Ben Maher gereden Tripple X (v. Namelus R). Een springfout van derde starter Ben Asselin en de verder imponerend springende Padinus-nakomeling Makavoy betekende echter dat een foutloze ronde van Jur Vrieling direct de zege voor Nederland op zou leveren. Vrieling zorgde net als op het WK voor een historische prestatie. De laatste rit van VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet, foto) mondde uit in een droomafscheid. Het duo hield vol overtuiging de nul en daarmee was de eerste zege ooit voor Nederland sinds het ontstaan van de Nations Cup serie een feit!

Extra mooi voor Vrieling was het gegeven dat hij net als Van der Vleuten tot het selecte gezelschap dubbel nullers behoorde. Met Daniel Deusser (Cornet d’Amour) en Henrik von Eckermann (Cantinero) kwam dit aantal uiteindelijk op vier uit. Gerco Schröder viel buiten de boot. De laatste starter van de avond had Glock’s London N.O.P. (v. Nabab de Rêve) terug naar stal kunnen brengen, maar koos met kansen op de bonus ervoor om toch van start te gaan. Na een springfout op de insprong van de driesprong hield Schröder het echter wijselijk voor gezien. Voor hem en Jeroen Dubbeldam rest er 125.000 euro. Vrieling en Van der Vleuten grijpen zowel een kwart van de 500.000 euro voor het winnende team als eenzelfde deel van de 200.000 euro, goed voor 175.000 euro de man.

Canada best of the rest

Achter Nederland wist Team Canada te imponeren. Eric Lamaze, in het verleden ongenaakbaar met Hickstead, heeft nu in Zigali PS (v. Kigali) weliswaar geen legende, maar wel weer een sterke KWPN’er onder het zadel. Hij stelde als slotruiter met een nulronde plek twee voor zijn land veilig. Plek drie ging naar de op donderdag al overtuigend presterende Zweden. Het team van Nederlander Henk Nooren moest het in Barcelona zien te redden zonder Rolf-Göran Bengtsson en deed dat met verve. Nulritten van Malin Baryard-Johnsson (H&M Tornesch) en de genoemde Von Eckermann brachten Zweden naar plek drie.

De nulronde van Von Eckermann zette de Belgen op de ondankbare vierde plaats. De beste prestatie kwam van de voor Dirk Demeersman ingevallen Judy-Ann Melchior. Zij hield met As Cold As Ice (v. Artos Z) alle balken in de lepels, maar overschreed net de toegestane tijd. De Duitsers belandden net als op het WK niet in de prijzen met hun op volle sterkte aanwezige team. Vooral Marcus Ehning en de zeventienjarige Plot Blue vielen uit de toon, maar ook Christian Ahlmann (Codex One) en Ludger Beerbaum (Chiara) kregen het lek niet boven.

Een eerste reactie van Jur Vrieling (audio in het Engels)
Een eerste reactie van Maikel van der Vleuten (audio in het Engels)

Klik hier voor de uitslag.

Foto: Dirk Caremans/FEI

 

Reacties