Nederland vijfde in Nations Cup, Britten winnen

Nederland vijfde in Nations Cup, Britten winnen

Acht teams trokken vanmiddag in Rotterdam ten strijde in de vijfde etappe van de Europa I divisie in de Furusiyya FEI Nations Cup. Vijf landen (Frankrijk, Duitsland, Engeland, Zweden en gastland Nederland), sprongen om de felbegeerde punten. Nederland ging goed van start in de eerste manche, maar liet steken vallen in de tweede ronde. Dit leverde uiteindelijk een teleurstellende vijfde plaats op. De Britten gingen er, niet voor het eerst dit seizoen met de zege vandoor, na een spannende ontknoping.

Serieus aan de bak

Chef d’equipe Rob Ehrens had voor deze wedstrijd een beroep gedaan op Jeroen Dubbeldam (SFN Zenith N.O.P), Maikel van der Vleuten (VDL Groep Verdi TN N.O.P), Gerco Schröder (Glock’s Cognac Champblanc) en Jur Vrieling (VDL Zirocco Blue N.O.P). Laatstgenoemde combinatie viel gisteren echter uit nadat de hengst niet fit bleek, waardoor Nederlands kampioenen Leopold van Asten en VDL Groep Zidane (v. Heartbreaker) mochten aantreden. In de eerste manche kwam het kwartet tot vier strafpunten, waarbij de vier strafpunten van Van Asten goed waren voor het wegstreepresultaat. Tweevoudig wereldkampioen Dubbeldam kreeg eveneens een balk, terwijl Van der Vleuten en Schröder knap foutloos bleven en Oranje de eerste omloop met een tussentijdse derde plek afsloot. De Duitsers leken hard op weg naar een nieuwe topprestatie in Rotterdam, nadat het hele kwartet foutloos was gebleven. De Fransen hijgden de Duitsers in de nek met één strafpunt. Enige lucht was er richting de Britten en Zweden die met vijf en zes strafpunten volgden.

In de tweede manche keerde de wedstrijd voor de Duitsers en wist ook Nederland zijn podiumplek niet te consolideren. Dubbeldam en Zenith (v. Rash R) tikten tot twee keer toe het hout naar beneden. Een springfout in de driesprong en op dezelfde steil als in de eerste manche deden acht strafpunten op het scorebord verschijnen. ‘Vleut’ was met zijn Verdi (v. Quidam de Revel) hard op weg naar een tweede foutloze ronde, maar een pechfout en tijdsoverschrijding zorgden alsnog voor vijf strafpunten. Van Asten en Zidane (v. Heartbreaker) gingen sterk van start. Zidane maakte echter weinig sprong op de sloot en een late call voor een slootfout zette een streep door de laatste Nederlandse illusies. Hekkensluiters Gerco Schröder en Cognac Champblanc (v. Clearway) leverden een prestatie van formaat met twee foutloze rondes, waarbij de fijn meewerkende schimmel geen enkele moeite leek te hebben met de obstakels. Daarmee kwam het eindtotaal van Nederland op 13 strafpunten en een vijfde plaats. Nederland heeft na drie wedstrijden die meetellen voor de punten er 195 verzameld en moet nog serieus aan de bak in de laatste wedstrijd te Falsterbo om zich als titelverdediger te plaatsen voor de finale.

Pieken en dalen

De Duitsers gingen opeens ook fouten maken en stonden na drie ruiters zelfs op twintig strafpunten. De tweede nulronde van slotruiter Daniel Deusser en Cornet d’Amour (v. Cornet Obolensky) voorkwam een blamage, al moet onze oosterbuur met 140 punten uit twee wedstrijden ook nog aan het werk om zich te plaatsen voor Barcelona.
Het Britse team (Ben Maher met Diva, Joe Clee met Utamaro d’Ecaussines, Jessica Mendoza met Spirit T en Michael Whitaker met Cassionato) zette de succeslijn van dit seizoen voort in de tweede ronde. Clee voltooide zijn tweede nulronde van de dag en ook Maher en Mendoza verrasten met een vlekkeloos resultaat. Na La Baule en Rome (ook tellend voor de punten) was het de derde Britse zege van dit seizoen, waarmee de Britten op 200 punten staan in de tussenstand. Frankrijk mocht na de slechte start van Duitsland lange tijd hopen op een zege, maar door een tegenvaller van vooral Roger Yves Bost en in mindere mate van Jerôme Hurel eindigden les Bleus met zeven strafpunten op de tweede plaats, voor de verrassend sterke Zweden met tien strafpunten. De niet voor de punten rijdende Belgen eindigden de wedstrijd op de gedeelde zevende plaats, maar staan er in de tussenstand met 250 punten uit drie wedstrijden florissanter voor dan Nederland.

Klik hier voor commentaar van de Nederlanders. 

Klik hier voor de algemene tussenstand.

Einduitslag Furusiyya FEI Nations Cup wedstrijd in Rotterdam:

1. Engeland (5)
2. Frankrijk (7)
3. Zweden (10)
4. Duitsland (12)
5. Nederland (13)
6. Zwitserland (24)
7. België (28)
7. Brazilië (28)

De volgende etappe in deze groep staat van 9 t/m 12 juli in Falsterbo (Zweden) op het programma.

Klik hier voor uitslagen.

Foto: Remco Veurink

Reacties