FEI Nations Cup voor springruiters van start in nieuw jasje

FEI Nations Cup voor springruiters van start in nieuw jasje

0 274
Harrie Smolders - Emerald N.O.P. Furusiyya FEI Nations Cup CHIO Rotterdam 2016 © DigiShots

De 109e editie van de FEI Jumping Nations Cup™ staat op het punt van beginnen. De wereldwijde prestigieuze strijd tussen landenteams van springruiters, waarin Nederland de titelverdediger is, start in februari met Longines als nieuwe naamsponsor. De Longines FEI Jumping Nations Cup™ gaat op 17 februari van start in Abu Dhabi en 24 uur later in Ocala (Verenigde Staten). De Nederlandse springruiters komen uit in de Europese eerste divisie en strijden voor het eerst om de punten in het Franse La Baule op 20 mei. De finale staat van 4 tot en met 7 oktober in Barcelona op het programma.

Veranderingen

De FEI heeft een aantal veranderingen doorgevoerd in het format van de Longines FEI Jumping Nations Cup™ die op drie continenten wordt verreden. Zo is het aantal landen dat van start gaat in de Europese eerste divisie uitgebreid van acht naar tien. Naast de Nederlandse ruiters onder leiding van bondscoach Rob Ehrens, zijn dat Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Spanje, Zwitserland en Zweden. België en Groot Brittannië, die afgelopen jaar in de Europese tweede divisie op de eerste en tweede plaats eindigden, strijden dit jaar ook in de eerste divisie.

Een tweede grote verandering is dat de meeste landenwedstrijden voortaan op zondagmiddag en niet meer op de vrijdag verreden worden. Op die manier kan nog meer publiek in het stadion, via TV of online genieten van de topwedstrijden. Alleen de slotwedstrijd van de Europese eerste divisie in Dublin wordt nog op vrijdag verreden.

Programma

De landen in de Europese eerste divisie hebben elk vijf wedstrijden toegewezen gekregen waar zij voor kwalificatiepunten voor de finale rijden. Alle vijf de wedstrijden tellen daarbij mee. Voor Nederland zijn dat de wedstrijden tijdens de volgende topconcoursen:

17 – 20 mei La Baule
21 – 24 juni Rotterdam
12 – 15 juli Falsterbo
26 – 29 juli Hickstead
8 – 12 augustus Dublin
4 – 7 oktober Barcelona (finale!)

De Europese eerste divisie start met de wedstrijd in Samorin (Slowakije) van 26 tot en met 19 april. Dit is gelijktijdig met het Nederlands kampioenschap voor de springruiters in Mierlo en past daarom niet in de planning voor Oranje.

Tweede Divisie

De Europese tweede divisie is verdeeld in vier groepen. Tijdens de kwalificatiewedstrijd in Budapest op 12 augustus kunnen twee van de maximaal negen teams een startbewijs voor de finale winnen. Welke negen teams in Budapest starten wordt bepaald door het kwalificatiesysteem van de European Equestrian Federation (EEF), goedgekeurd door de FEI en door de FEI Jumping Nations Cup ranking system.

Bron: KNHS
Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties