CSIO Lummen: Nederland roemloos vijfde in Nations Cup

CSIO Lummen: Nederland roemloos vijfde in Nations Cup

0 645

In de eerste etappe van de Europa 1 divisie voor de Furusiyya FEI Nations Cup 2015 was de Nederlandse karavaan naar het Belgische Lummen afgereisd. Harrie Smolders (Emerald), Frank Schuttert (GK Quentin), Johnny Pals (Vignet) en Willem Greve (Eldorado van de Zeshoek TN) sprongen in deze wedstrijd weliswaar nog niet voor de punten, maar toch was dit een belangrijk ‘oefenrondje’ voor bondscoach Rob Ehrens, onder wiens leiding het oranjeteam afgelopen seizoen op formidabele wijze naar de titel sprong in Barcelona. Uiteindelijk was er met 20 strafpunten een roemloze vijfde plaats.

Na de eerste omloop stond Nederland nog op een prima resultaat van acht strafpunten. Smolders en Schuttert finishten beiden op nul, terwijl Greve en de KWPN gekeurde Eldorado (v. Clinton)  acht strafpunten incasseerden. Pals en Vignet (v. Heartbreaker) waren met twaalf strafpunten goed voor het wegstreepresultaat.In de tweede omloop wisten Smolders en Schuttert het sterke begin niet vast te houden. Smolders en zijn gretige Emerald (v. Diamant de Semilly) noteerden acht strafpunten, terwijl de negenjarige ‘groene’ GK Quentin (v. Quantum) drie balken liet vallen en daarmee goed was voor twaalf strafpunten en het wegstreepresultaat. Johnny Pals en Vignet reden met het mes tussen de tanden voor revanche na het wegstreepresultaat in de eerste ronde. Een pechfout gooide roet in het eten. Greve hield de Nederlandse eer nog hoog met een laatste foutloze ronde.

Ontgoocheling en vreugde
Italië wint landenwedstrijd Lummen
Italië wint de Nations Cup in Lummen

Ontgoocheling was er voor het Franse team. Na de eerste manche gingen zij met nul strafpunten nog aan de leiding, maar het team van chef d’equipe Philippe Guerdat viel in de tweede ronde genadeloos door de mand met zestien strafpunten. Teleurgesteld droop ‘Les Bleus’ af met een vierde plaats. Het Italiaanse team (Luca Maria Moneta met Neptune Brecourt; Lorenza De Luca met Erco van ’t Roosakker; Daniele Da Rios met For Passion en Piergiorgio Bucci met Casallo Z) pakten met slechts zes strafpunten de winst en daarmee de gewilde eerste punten. Een mooie opsteker voor bondscoach Hans Horn, die de zege nog een klein Nederlands tintje gaf. Thuisteam België sprong met acht strafpunten naar de ex aequo tweede plaats met Engeland.

‘Niet goed, wel pluspunten’

“Niet goed, maar wel pluspunten”, concludeerde bondscoach Rob Ehrens na afloop. “We begonnen de eerste manche heel goed met hele goede foutloze ronden van Harrie Smolders met Emerald en Frank Schuttert met GK Quentin.” Het streepresultaat kwam van Johnny Pals en Vignet, die in de tweede manche goed terugkwamen met slechts een springfout op de sloot. “Willem Greve begon de eerste omloop wat flauw met Eldorado van de Zeshoek. De tweede omloop was heel goed met een hele mooie foutloze ronde, waarmee ze het beste resultaat voor ons land scoorden. Je ziet dat aan het begin van het seizoen de paarden nog aan conditie moeten winnen, dat verklaart dat er in de tweede ronde over het totaal meer fouten gemaakt werden. Dat zag je bij Frank Schuttert. Zijn paard GK Quentin is nog nieuw op dit niveau. Ze reden een hele sterke eerste ronde, maar in de tweede was hij wat moe.”
Imponerend was de manier van springen van Emerald in de eerste ronde. “Hij geeft dan zo ontzettend veel”, vertelt zijn ruiter Harrie Smolders. “Hij moet zijn krachten nog leren verdelen. In de tweede manche kreeg ik geen goede laatste galopsprong naar de waterhindernis en dat was de oorzaak van de fout en die op de hindernis erna.”
Willlem Greve sloot de wedstrijd goed af met een foutloze ronde met Eldorado van de Zeshoek, waarmee Nederland op de vijfde plaats eindigde. “Eldorado van de Zeshoek sprong er heel makkelijk over. Ik had in de tweede ronde meer controle en dan springt hij heel goed”, legt Greve uit.
“Voor mij zijn die drie foutloze omlopen de pluspunten van de wedstrijd. Daar kunnen we mee verder”, sluit Rob Ehrens positief af.

De volgende wedstrijd in de Europa 1 divisie van de Furusiyya FEI Nations Cup zal op 14 mei in La Baule (Frankrjik) worden verreden. Nederland zal daar strijden om de punten.

Klik hier voor uitslagen.

Quote: KNHS

Foto: Remco Veurink

Reacties