IB: Leopold van Asten vliegt naar zege in Rolex Grand Prix

IB: Leopold van Asten vliegt naar zege in Rolex Grand Prix

Leopold van Asten met VDL Groep Zidane N.O.P. © DigiShots

Er waren drie Nederlanders in de zeven koppige barrage van de Rolex Grand Prix op Indoor Brabant en zij vormden ook de volledig Nederlandse top drie in de uitslag. Leopold van Asten en VDL Groep Zidane N.O.P. vlogen naar de overwinning.

Van Asten en Zidane draaiden op een dubbeltje. De ruin maakte nog een tijdrovende bok tussendoor, maar maakte dat weer goed met een steeple naar de laatste oxer waar hij vervolgens een halve galopsprong te vroeg af ging en overheen vloog. Van Asten verwees daarmee zijn landgenoot Wout-Jan van der Schans naar de tweede plek. Van der Schans had als eerste starter een foutloze ronde in een vlotte tijd neergezet en daar beten de andere barragekandidaten zich op stuk.

Drie foutlozen

Marc Houtzager sprong met Sterrehof’s Calimero safe en foutloos naar de finish. Hij realiseerde daarmee het tweede nulrondje, maar was langzamer dan Van der Schans en werd uiteindelijk derde. De buitenlandse deelnemers in de barrage lieten allemaal een springfout of meer noteren.

Net als bij Hans Peter Minderhoud die de Wereldbeker dressuur won, waren er tranen van geluk voor Leopold van Asten.

Bekijk hieronder de live-blog

Wout-Jan van der Schans met Capetown beten zojuist het spits af in de zeven koppige barrage van de Rolex Grand Prix.  Met een foutloze ronde en overal de kortste afstand legt hij de druk bij de andere zes combinaties. Zijn tijd 40,51 seconden.

Vervolgens de Italiaan Lorenzo de Luca die met zijn groot galopperende Ensor de Litrange nog korter leek te draaien. Met een snellere tijd (39,75), maar een springfout op 13, gaat Van der Schans voorlopig nog aan de leiding.

Ook Bertram Allen en zijn schimmel Hector van d’Abdijhoeve gaan sneller dan Van der Schans, maar dat kost hen vier strafpunten.

Nederlanders

Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero springen safe naar een nulronde in 41,11 seconden en staan voorlopig tweede. Leopold van Asten en VDL Groep Zidane N.O.P. draaien kort en nemen risico naar de laatste waar ze overheen zeilen. In 39,29 seconden gaan ze aan de leiding en is er een voorlopig Nederlandse top 3.

Blijft het een Nederlandse top 3 of gooien de Fransen nog roet in het eten?

Fransen

Kevin Staut en Reveur de Hutebise HDC laten de derde tijd noteren, maar een balk in de tweede fase van het parcours houdt de Nederlandse droom nog levend. Een balk en een weigering voor laatste starter Simon Delestre zette met Chesall Zimequest. Het blijft een NEDERLANDSE TOP 3.

Eerste omloop

In eerste instantie leek er geen barrage te komen. Ruim de eerste helft van de startlijst kwam niet foutloos over de finish. Indoor Brabant maakte zich op voor een barrage met zeven, waarvan de drie Nederlanders.

Van der Schans en Capetown

Wat een ongelooflijk moeilijke eerste ronde bouwden parcoursbouwer Louis Konickx en consorten vandaag op Indoor Brabant. Na 23 topcombinaties was er nog geen foutloze ronde. Totdat Wout-Jan van der Schans met Capetown de ring in kwam. De Oklund-zoon vocht zich als eerste foutloos over de finish. Wout-Jan wees blij naar zijn paard en samen kregen ze na die eerste ronde al een staande ovatie van het publiek dat echt toe was aan een nulrondje.

Daar leek vervolgens niet snel nog een nuller bij te komen. In het enorm zware en technische parcours werden overal strafpunten gemaakt, maar met name de insprong van de driesprong en de plank viel regelmatig in het zand. Italiaan Lorenzo de Luca wist zich met de in topvorm verkerende Ensor de Litrange LXII in de loeizware eerste ronde vervolgens te kwalificeren voor de barrage. Daar kwam de Ier Bertram Allen bij. Zijn Hector van d’Abdijhoeve kwam geen moment in de problemen.

Nog twee Nederlanders

Het publiek in Den Bosch, waaronder ook Koning Willem Alexander en zijn gezin, konden zich vervolgens verheugen op de foutloze parcoursen van de twee Nederlanders Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero en Leopold van Asten met VDL Groep Zidane N.O.P.

Fransman Kevin Staut was met Reveur de Hutebise HDC de zesde nuller en Simon Delestre zette met Chesall Zimequest als voorlaatste op de startlijst het totaal voor de barrage op zeven.

Bekijk hier de uitslag

Foto: DigiShots

Reacties