Krijgen springpaarden voldoende rust tussen competities?

Krijgen springpaarden voldoende rust tussen competities?

0 696

Vijf dagen rust tussen twee opeenvolgende weekeinden met wedstrijden is niet genoeg voor spierherstel bij springpaarden. Dit blijkt uit een Italiaanse studie. Wetenschappers onderzochten het effect van twee springweekeinden achter elkaar. Hierbij analyseerden zij de serumconcentraties van de enzymen creatine phosphokinase, aspartate aminotransferase en lacatate dehydrogenase. Ook werden de levels van urea en creatinine, afbreekbare prodcucten van creatinefosfaat in de spieren, gemeten.

Twaalf gezonde springpaarden, waaronder zeven ruinen en vijf merries, werden voor deze studie onderzocht. De paarden hadden een gemiddeld lichaamsgewicht van 500 kilo en verkeerden in de leeftijd van negen tot twaalf jaar. Vlak voor de eerste dag van het wedstrijd weekeinde werd een bloedmonster afgenomen, vervolgens na de wedstrijd en de volgende dag. Voor aanvang van de rubrieken kregen de paarden een 20 minuten durende warmingup van stap, draf en galop. Daarnaast sprongen zij zes hindernissen met een hoogte van 1 meter tot 1.40m. De wedstrijden bestonden uit rubrieken over 1.40m (eerste dag) en 1.45m (tweede dag).

Spierschade

Uit het resultaat bleek dat vijf dagen rust tussen de weekeinden onvoldoende is voor spierherstel en mentale rust van het paard. ‘De toename van de enzymen bewijst dat spierschade onvoldoende herstel krijgt. Met name na het tweede springweekeinde bleken de niveaus van zowel creatine phospohokinase en lactate dehydrogenase flink toegenomen. Daarnaast begonnen de paarden aan het tweede evenement met hogere basislevels van beide enzymen in het bloed. Dit betekent dat de wedstrijden elkaar te snel opvolgen om volledig herstel te gunnen. Onze conclusie is dus dat snel opeenvolgende wedstrijden een verhoogd risico geven op spierbeschadigingen en blessures bij springpaarden.’

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Hoefslag Academy Masterclass
Hoefslag Academy Masterclass

Reacties