Droom komt uit voor ‘Mexicaanse Fries’ Ernesto Canseco

Droom komt uit voor ‘Mexicaanse Fries’ Ernesto Canseco

0 225

Het niveau van de L-afgevaardigden lag huizenhoog op het KNHS kampioenschap in Ermelo. In een spannende ontknoping van de klasse L namen maar liefst 36 van de 50 combinaties het tegen elkaar op. Bart van de Kerkhof stond lang aan de leiding, maar moest de winst uiteindelijk uit handen geven aan Laura Slager en de nummer twee positie aan Nadine Latiers.

De jury vond de hindernissen in de proef van Rens Wondergem bijna te hoog staan, maar de parcoursbouwer had een juiste inschatting gemaakt van zijn klanten. In de barrage kon hij het kaf van het koren scheiden middels uitgekiende lijntjes waarop slechts de beste combinaties hun kunsten foutloos wisten te vertonen. Bart van de Kerkhof wist als derde starter de tijd op scherp te zetten. De jongeman en zijn sympathieke Lexicon-telg Eberlina finishten in een tijd van 29,53 seconden. Tot de vijf na laatste combinatie reed iedereen zich stuk op de time to beat.

Nadine Latiers deed met Butterfly (v. Escudo I) het tij keren. De goed ontwikkelde merrie sprong met haar amazone uit Belfeld supervlug rond, draaide op een dubbeltje na de steil richting de laatste hindernis en klokte achtendertighonderdste seconden onder de tijd van Bart. “Ik had niet gehoopt op zo’n snelle tijd. De tweede ronde ging zeker beter dat de eerste en dat terwijl ik de laatste drie hindernissen zonder mijn rechterbeugel moest nemen”, glundert de reservekampioen die haar tienjarige bruine zelf opleidde. “Ik hoorde het gejoel van het publiek en wist dat ik ervoor kon en moest gaan”.

La Serena

Het kampioenschap bleek nog niet beslecht. Laura Slager verscheen in de baan met Quidam’s Rubin-dochter La Serena en gaf iedereen het nakijken. De elastische vosmerrie ging al bokkend rond, kreeg een voorwaartse afstand op alle sprongen en wist met haar kleine formaat overal binnendoor tijd te pakken, genoeg voor 27.72 en de kampioenstitel. “Serena is inderdaad echt een aparte, maar ik kan gelukkig op die eigenaardigheid inspelen. Ik heb er mijn handen wel vol aan, maar ze is gewoon heel gretig en als ik de spanning voorwaarts op kan lossen zijn er weinig sneller. Ik vergelijk haar wel eens met een mens, dan zou ze een bodybuilder zijn, een echte krachtpatser. Zo explosief”, vertelt Laura over de merrie die ze nu een jaar onder het zadel heeft. “Ze is van nature heel snel en ik weet waar ik met haar tijd kan inlopen. Ik win momenteel best veel proeven met haar, dus dit is een mooie afsluiter van dit seizoen en nu gaan we een klasse hoger”.

M-kampioen Fasther is niet te stoppen

“Hij is echt niet te stoppen”, glimlacht Geert Moerings breed. Zijn eigen fokproduct maakte in de drukbezette barrage van de kampioensklasse M zoveel snelheid dat het stel niet meer in te halen viel. Anne van Vulpen deed zoals voorspeld een knappe poging Moerings te kloppen, maar kwam tweeëndertighonderdste tekort. Whitney Stinges sloot met een gedurfde rit aan op de derde plaats.

Eenentwintig barragisten namen het tegen elkaar op in het barrageparcours dat de deelnemers twee maal een binnendoor keus bood. Voorlangs naar hindernis drie en de dubbel, waarvan de laatste een riskante optie bleek. Bijna iedereen die het risico nam strandde voor de combinatie of moest een balk op de koop toe nemen.

Geert Moerings klaarde de vierde foutloze ronde met Fasther (v. Vigo D’Arsouilles), die zijn naam volledig waarmaakte. Met een scherpe draai naar hindernis drie en onlangs een buitenom route naar de dubbel behaalde het stel een onstuitbare tijd van 31,98 seconden. Het eigen fokproduct van de familie Moerings mag na deze winst over onder het zadel van de zoon van Geert, Bas. “Hij heeft met Bas al de hele winter gelopen, maar ik was met de selectiewedstrijden gestart, dus ik ben blij dat ik het zo af kan maken. Dit paard heeft echt altijd goede zin, we zaten er afgelopen jaar steeds vaak net naast, steeds tweede, dus dit is een mooie opsteker”, vertelt de winnaar tevreden.

Verrassende zege voor Boerema

Tot vier dagen geleden wist Marianne Boersma niet dat ze een startplaats in de klasse Z zou krijgen. Door een uitvaller uit haar provincie Groningen mocht ze op het laatste moment met Dollards Cekino (v. Veneur) meedoen en maakte van de gelegenheid geweldig gebruik. Als laatste starter in de barrage nam ze de leiding over van Johan Klein Zieverink, die op zijn beurt Franklin Posmus zijn tijd verbeterde.

Na de tweede manche bleven er 7 van de 24 combinaties over voor een slotstuk van formaat. “Ik had dit zo niet verwacht”, jubelt de winnares. “We zijn notabene als invallers hier. Echt geweldig”. Geweldig was ook de opsomming van de rit die Boerema reed na twee op niveau gebouwde manches. “In de eerste manche sprong hij echt fantastisch en ook in de tweede manche was ik heel tevreden. Dan ben je in de winning mood en geef je gas. Ik zag toen ik de barrage binnen reed de tijd van Johan en toen dacht ik: “Ik kan op zijn minst proberen die te verbeteren”. Dat is precies wat de vriendelijke amazone deed. Vol gas schoot de Groningse uit de startblokken en wist de snelheid en wendbaarheid van de negenjarige bruine om te zetten in winst. “Ik rij dit paard net iets meer dan twee maanden. Toen ik woensdag gebeld werd met de mededeling dat er een startplaats met mijn naam erop was, heb ik geprobeerd de puntjes op de i te zetten. We zijn zonder verwachtingen hierheen gekomen en ik heb gedacht: ‘Een balk is zo gevallen, maar als je het niet probeert dan weet je het nooit’. Ik had niet durven hopen dat het zo mooi uit zou pakken”.

Droom komt uit voor Ernesto Canseco

“Mooi werk”, zegt nieuwbakken ZZ-kampioen Ernesto Canseco met een glimlach van oor tot oor. “En voor Friesland”. Wat typerend is voor de Mexicaan die al vijftien jaar in dienst is van VDL Stud en met zijn ZZ-zege een droom in vervulling zag gaan vanavond. In een felbevochten barrage nam hij de leiding over van Sjors van Oorschot, waarop Koen Leemans zich met een tijd goed voor de reservetitel tussen de heren in klasseerde.

Een Mexicaans nationaal ‘Nederlands’ kampioen. Een absolute first voor de KNHS kampioenschappen en een lang gehoopte titel voor de nummer een, Ernesto Canseco. De goedgunstige ruiter nam met VDL-fokproduct Celebrity VDL gecalculeerd risico en wist alles passend te krijgen. “Ik moest mijn misser in het Z goedmaken. Ik ging in de laatste lijn de fout in, maar ik kon die kennis nu in het ZZ wel toepassen. Ik rij dit paard al sinds zijn vierde jaar en hoe meer ik hem laat springen hoe beter hij wordt. Hij heeft een geweldige instelling, is super voorzichtig en wil altijd meewerken. Winnen is natuurlijk altijd leuk, maar hier kampioen worden stond al heel lang op mijn verlanglijstje”, besluit de Mexicaanse Fries trots.

Bron: KNHS

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties