Zirocco Blue’s aan kop bij vierjarigen in Tolbert

Zirocco Blue’s aan kop bij vierjarigen in Tolbert

0 175

Het waren de kritische blikken van Hester Klompmaker en Jur Vrieling die dinsdagavond tijdens de ALU Noord-dag op Indoor Tolbert ongeveer zestig combinaties beoordeelden. Het ging hierbij om deelnemers die in de ring kwamen met vier- en vijfjarige paarden. De deelnemers kregen negen hindernissen, waaronder een dubbelsprong, voor de kiezen en trachtten die zo goed mogelijk te nemen. Daarbij werden zowel de paarden als de ruiters gejureerd. De deelnemers kregen van Vrieling en Klompmaker een beoordeling die ze direct in de ring te horen kregen en ook het publiek kreeg het commentaar via luidsprekers mee.

 “Wat de paarden betreft kijken we naar de springtechniek, de reflexen die het paard toont, de lichtvoetigheid, het springvermogen en ook of het paard plezier in zijn werk heeft”, aldus Hester Klompmaker. “Bij de ruiters letten we vooral op of ze hun paard goed aanvoelen, op het juiste moment overschakelen wanneer een paard bijvoorbeeld van een sprong naar galop gaat.”

Echte uitschieters waren er volgens Jur Vrieling niet bij de vijfjarige paarden. “Eigenlijk miste ik hier een aantal paarden met een groot springvermogen. Een aantal liet het tijdens het rijden van het parcours wat afweten. Je hoopt dat ze juist in het parcours iets groeien, maar dat heb ik niet gezien”, aldus de man die in 2012 met het Nederlandse team de zilveren medaille behaalde op de Olympische Spelen in Londen.

Bij de vierjarigen waren er wel wat lichtpuntjes. Hester Klompmaker zag een paar goede springpaarden aan zich voorbij komen. “Die deden het goed. Het is natuurlijk niet niets, wanneer je als jong paard misschien voor het eerst in zo’n ring komt en dan je best moeten doen. Het heeft veel met durf van zo’n paard te maken.” Vrieling vult aan: “Er zaten inderdaad een paar leuke paarden bij. Toch blijft het moeilijk beoordelen, omdat dit voor veel paarden nieuw is.”

De vierjarigen werden aangevoerd door nakomelingen van VDL Zirocco Blue N.O.P.. Elmar van Hoorn won met Dollards Hikina; Sander Naber stuurde Hasall naar de tweede plek. Bij de vijfjarigen reed Marianne Boerema met Dollards Gucci (v. Cantos) voorop in de ereronde.

Startlijsten en uitslagen Indoor Tolbert 2016.

Persbericht Indoor Tolbert|

Foto: Remco  Veurink

Reacties