Jan Greve: ‘Consensus over gezondheidseisen’

Jan Greve: ‘Consensus over gezondheidseisen’

0 172

Jan Greve (66) is hengstenhouder, veterinair, fokker, volbloedliefhebber, vader van in de paardensport actieve, Joffra en Willem Greve. In 1982 richtte hij de internationaal gerenommeerde paardenkliniek De Watermolen op. Een paard ziet hij niet alleen als een interessant dier omdat dat zijn werk is. ‘Paarden met losheid en intelligentie, daar kan ik naar blijven kijken.’ Hoefslag legde hem in de rubriek ‘De mening van…’ zeven stellingen voor.

De resultaten in de IBOP en EPTM van de moeders worden overgewaardeerd door het KWPN waar het de hengstenselectie betreft.
Ik ben meer geïnteresseerd in de sportresultaten van de moederlijn. Aanlegtesten mogen niet hoger gewaardeerd worden dan sportresultaten, hoe moeilijk die soms ook te achterhalen zijn.

Een overkoepelend Europees stamboek zou de fokkerij meer vooruit helpen dan de huidige versnippering in stamboeken.
Oneens. Een internationaal registratiekantoor, dat zou eventueel een idee zijn. Maar een stamboek is er ook voor advisering en visie. De diversiteit aan inzichten bij alle verschillende stamboeken is belangrijk om de geest scherp te houden. De keus is aan de fokker, die kiest het stamboek dat het beste bij zijn eigen ideeën aansluit. Concurrentie brengt altijd vooruitgang. Wat nog wel eens aangekaart zou mogen worden, is het gelijk trekken van de gezondheidsnormen. Aan welke gezondheidseisen moet een fokpaard voldoen? Stamboeken moesten hier consensus over kunnen bereiken. (door Christine Dijk)

Lees meer in Hoefslag 12.

(Foto: Remco Veurink)

Vergelijkbare artikelen

Reacties