Introductie Rolex Grand Slam

Introductie Rolex Grand Slam

Zojuist werd tijdens een persconferentie in het Scandinavium van Gothenburg de Rolex Grand Slam van de springsport geïntroduceerd. De Rolex Grand Slam bestaat uit drie wedstrijden, te weten CHIO Aken, Spruce Meadows Calgary en het indoorconcours van Genève, de thuisstad van Rolex. De winnaar van de Grote Prijs op deze drie wedstrijden kan rekenen op een bonus van één miljoen euro.

Daarnaast kennen zowel Aken als Genève een flinke opwaardering van hun prijzengeld (drie keer zoveel in de Grote Prijs). In Aken is dit jaar 2,73 miljoen te verdelen, met 1 miljoen euro voor dé Grote Prijs onder de Grote Prijzen. De winnaar van Aken gaat er vandoor met ongeveer 330.000 euro. In Genève zullen 600.000 Zwitserse francs, met ongeveer 200.000 voor de winnaar (omgerekend 160.000 euro) te verdienen zijn. De Masters op Spruce Meadows houden hun prijzenpot op 1 miljoen Canadese dollars, met 335.000 voor de winnaar, omgerekend 265.000 euro. Dit betekent dat winnaar van de drie wedstrijden in totaal ongeveer 1.755.000 euro verdient.
De drie Grote Prijzen moeten wel achtereen worden gewonnen, de volgorde maakt daarbij niet uit en er mogen ook meerdere paarden voor worden ingezet door de ruiters. Mocht een ruiter in de serie van drie wedstrijden er twee op rij winnen, verdient hij of zij nog 500.000 euro, voor winst in twee van de drie Grote Prijzen, echter niet op rij, rest een ‘troostprijs’ van 250.000 euro.

Drie door Rolex gesponsorde topruiters die graag een gooi willen doen naar deze fabuleuze geldprijs waren vandaag aanwezig naast de organisatoren van de betreffende evenementen: Meredith Michaels-Beerbaum als vertegenwoordiger van Aken, Eric Lamaze voor Spruce Meadows en Steve Guerdat voor Genève.

De introductie van de Grand Slam door Rolex kan, ondanks ontkenning op de persconferentie, als een tegenactie worden gezien op het gegeven dat de FEI haar voormalige topsponsor vorig jaar inruilde voor een ander Zwitsers horlogemerk, Longines. Deze sponsor zal vanaf volgend jaar de West-Europese wereldbekercyclus sponsoren wat betekent dat Genève zijn wereldbekerwedstrijd opgeeft. Van de FEI was overigens niemand aanwezig op de persconferentie. Volgens de woordvoerder van Rolex is de FEI niet ingegaan op een uitnodiging en werd de telefoon niet beantwoord.

Een Rolex Grand Slam bestond ook al enige tijd in de eventing. Voor de winnaar van Kentucky, Badminton en Burghley is er een extra bonus van 350.000 Amerikaanse dollar te verdienen. Enkel Pippa Funnell slaagde er tot nu toe in deze te verzilveren. (Foto: Remco Veurink)

Bron: Hoefslag

Reacties