Impala SMH wint Stal Hendrix-editie: ‘Hij speelt met de hindernissen’

Impala SMH wint Stal Hendrix-editie: ‘Hij speelt met de hindernissen’

Impala SMH
Liza Tiebot en Impala SMH

In Koningsbosch was de overwinning in deze eerste wedstrijd in de Stal Hendrix Competitie voor Impala SMH met Liza Tiebot en VDL Groep Hurricane met Niclas Parmler.

Juryleden Arno Neessen en Paul van Haarlem gaven de KWPN-goedgekeurde hengst Impala SMH (Zambesi x Cardento) van Minne Hovenga en Sjaak van der Lei een 9 voor het springen en een 8,5 voor het gaan in het parcours. Amazone Liza Tiebot is super tevreden met de hengst.

Peuleschil

‘Voor Impala is zo’n parcours eigenlijk een peuleschil. Je ziet dat hij na de eerste hindernis een wapper geeft; ik weet dan dat hij blij en enthousiast is. Hij speelt ermee. Het is een paard dat zich heel simpel laat rijden, dankzij zijn atletische lichaam en fijne springmanieren.’

In de training werkt Liza veel aan de dressuur met Impala. ‘Met een hengst met zijn talent moet je uitkijken dat je niet te vlug gaat.’

Gabriël SMH

De contacten met mede-eigenaar Minne Hovinga stammen van de periode dat Liza Gabriël SMH reed. Met hem reed ze anderhalf jaar geleden de VSN-finale en won ze de GMB-competitie. De NRPS-hengst is inmiddels verkocht naar Amerika. De moeder van Impala is de elfjarige Bybalia SMH (Cardento x Burggraaf) sport keur preferent, die op 1.50m-niveau springt met Jeffrey Fields.

Gabriël SMH (v. Azteca VDL) komt uit een halfzus van Bybalia. Uit de Balia-stam komt verder een eindeloze lijst aan internationale springpaarden voort zoals Tobalio, Hamlet, Warrior en Nirmette.

‘Nu rijd ik nóg twee jonge paarden uit hetzelfde lijntje als Impala, de Balia-stam’, vertelt Liza. ‘Met een Baltic VDL x Chin Chin stroom ik volgende keer in in de Hendrix Competitie.’

Rustig opbouwen

Liza noemt de Hendrix Competitie ideaal voor jonge paarden. ‘Er wordt in de twee maanden mooi opgebouwd; deze eerste wedstrijd moet de paarden vertrouwen geven. In de finale zal er toch wel een flink parcours staan. Met Impala zal ik aan alle wedstrijden deelnemen; daarna is het doel de Blom-competitie (de vroegere Isah Competitie, red.).

‘Impala is een superfijn paard om mee te werken. Hij is makkelijk op stal, in de omgang, en onder het zadel. Hij is behoorlijk populair bij de fokkers, en dekt hier regelmatig op de bok. Dat is geen probleem; hij laat zich nog altijd fijn bewerken. Het hengst-zijn zit hem niet in de weg. Ook leuk natuurlijk: het is een plaatje om te zien, en hij heeft voor een springpaard mooie gangen.’

Goede graadmeter

Op 19 mei staat de tweede wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie gepland bij Equestrian Centre De Peelbergen in Kronenberg/Sevenum. Na wedstrijden in Meerlo (2 juni) en Reuver (14 juni) komen de beste 30 paarden per jaargang aan de start in de finale op 8 juli bij De Peelbergen.

Persbericht Stal Hendrix Competitie/Hoefslag

Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 19) Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 21)

Reacties