Calgary: Ian Millar wint Grote Prijs Masters

Calgary: Ian Millar wint Grote Prijs Masters

0 34

De Canadese legende Ian Millar is het kunstje nog altijd niet verleerd. De 67-jarige ‘Captain Canada’ eiste in eigen land de prestigieuze Grote Prijs van de Spruce Meadows Masters op, goed voor een recordbedrag van 500.000 Canadese dollars (350.000 euro). In het zadel van de elfjarige Dixson (foto, v. Vigo d’Arsouilles) stond Millar in de slechts twee deelnemers tellende barrage tegenover de 47-jaar jongere Reed Kessler (Amerika), die aan start kwam met haar toppaard Cylana (v. Skippy II). Deze amazone voltooide het barrageparcours van Leopoldo Palacios in 49.50 seconden, waarna Millar een razendsnelle rit in 47.33 seconden produceerde en daarmee de hoofdprijs opeiste in wat met 1,5 miljoen dollar -net als voorheen- de hoogst gedoteerde Grote Prijs ter wereld is. Millar, die al sinds de eerste editie van de Masters in 1976 deelnam, won de wedstrijd nu voor de derde keer. De andere twee zeges werden in 1987 en 1991 behaald met zijn legendarische Big Ben, gefokt uit dezelfde moederlijn als zijn huidige troef Dixson.

Marie Etter (Zwitserland) en Admirable (v. A Jungle Prince) waren de beste van de rest. Zij kwamen met vier strafpunten in de nog twaalf deelnemers tellende tweede omloop uit op een derde plaats. Beezie Madden (Amerika) en Simon (Mr. Blue), die in 2010 met Jeroen Dubbeldam de Masters won, werden vierde. Olivier Philippaerts en Cabrio van de Heffinck (v. Cassini I), de winnaars van 2012, waren goed voor de vijfde plek. Marc Houtzager en Sterrehof’s Opium (v. Polydor) waren met een zeventiende plek goed voor het beste Nederlandse resultaat, terwijl we Frank Schuttert en Winchester HS (v. Numero Uno) op de 30ste plaats terug vinden.

Bijkomend voordeel voor Millar is dat hij nu in poll position staat wat het mogelijk winnen van de Rolex Grand Slam betreft. Deze Grand Slam gaat over de Grote Prijzen van Aken, Calgary en Genève. Christian Ahlmann kwam als winnaar van Aken met de beste papieren naar Calgary, maar het is nu aan Millar om voor de Grand Slam bonus van 1 miljoen euro te gaan. De volgende wedstrijd is Genève (11 t/m 14 december 2014), gevolgd door CHIO Aken (11 t/m 20 juli 2015).

Kijk hier voor een compilatie van de beslissende dag op de Masters:

Klik hier voor uitslagen.

Foto: Rolex/Kit Houghton

Reacties