HK KWPN: Sterke tweede springdag

HK KWPN: Sterke tweede springdag

Dag twee van de KWPN hengstenkeuring heeft na de 2e en 3e bezichtiging bij de springhengsten 22 aangewezen driejarigen voor het verrichtingsonderzoek opgeleverd. Hoewel dit er maar eentje meer was dan gisteren (daarmee in totaal 43), was het verschil tussen de eerste en tweede dag aanzienlijk te noemen. De bezetting van de kampioenskeuring stond meer symbool voor de beide dagen. De oogst stond gisteren op één hengst voor de grande finale, daar kwamen er vandaag liefst zes bij. Cor Loeffen, voorzitter van de commissie springen, zei erover: ‘We hadden een completere dag dan gisteren. Het type was vergelijkbaar, maar er waren betere springers, die meer vermogen en reflexen toonden.’

Springgeweld in de baan

Direct in de eerste groep kwam met Hasard la Tulipe (mv. Emilion) een opvallende hengst in de baan. Hoewel een zoon van Diamant de Semilly is de donkerbruine met zijn 1m62 niet de grootste, maar wel een hengst die imponeerde op de sprong. Hij toonde veel vermogen en was in staat naar voren te versnellen in de sprong. Hasard mag pogen als eerste zoon van de Franse topvererver goedgekeurd te worden bij het KWPN.

In de tweede groep kantelde het beeld van gisteren nog duidelijker. Twee interessante zonen van Cardento -de ene (mv. Triomphe de Muze) vooral vanwege zijn afstamming, de andere (mv. Concorde) vanwege zijn verrichting- gaan we terugzien onder het zadel in Ermelo. Interessant gold ook voor de zoon van Carembar de Muze (Glock’s London). Het hoogtepunt in deze groep werd echter geleverd door de complete Hotspot. De Hors la Loi II x Nabab de Rêve komt uit een van de beste Belgische moederlijnen en knalde overtuigend over het hout. Het werd beloond met een plek in de kampioenskeuring.
In groep drie imponeerde Halifax (mv. Tangelo van de Zuuthoeve) het meest. De stoere zoon van de internationale top springer Vivant van de Heffinck toonde veel vermogen en bleef achter goed openen op de sprong.

De laatste groep voor de pauze bracht nog meer springgeweld in de baan, met de watervlugge Hyperion (Der Senaat 111 x Dollar de la Pierre), de stoer Hero Blue (Douglas x Indoctro) en de met afdruk springende Hamilton Leva WD (Kannan x Numero Uno).
Wat verder opviel in de twee laatste groepen voor de onderbreking was de uitdunning van de nafok van Heartbreaker. Zijn zonen Action Breaker en Zambesi waren met respectievelijk drie en vier nakomelingen sterk vertegenwoordig, maar geen enkele haalde vandaag de eindstreep.

Zirocco, Arezzo en Numero Uno

De drie laatste groepen stonden in het teken van de drie hengsten die hun stempel op deze keuring drukten. Zowel de nafok van Zirocco Blue VDL, Numero Uno als van Arezzo VDL werd door imponerend springende hengsten gekenmerkt, waarbij de verervingskracht van ieder van deze vaderdieren ook weerspiegeld werd in de modellen.
Van Zirocco Blue sprong voor drie zonen het licht op groen. De meest opvallende was Hirocco VDL (mv. Contender), met als goede tweede de zeer royale Huntelaar (mv. Triomphe). Voor beide hengsten werd een plek in de kampioenskeuring gereserveerd.

Ook Numero Uno kreeg twee zonen in de finale, waaronder de latere winnaar Hamilton (mv. Burggraaf). De schimmel toonde zich een complete hengst, maar was niet de beste springer van de dag en dat gold ook voor de andere Numero Uno-zoon in de finale, Henxel K (mv. Voltaire). Een opvallender springpaard zat bij de andere twee Numero Uno-zonen die aangewezen werden, te weten Highlander C (mv. Vingino), die op de sprong niet veel last had van zijn wat gezonken bovenlijn.
Zeer smakelijk oogde de nafok van Arezzo VDL. Vooral History-Rilexy (foto) etaleerde zich bij het vrijspringen als een springkanon. De ‘kloon’ van zijn vader werd dan ook terecht doorverwezen naar de kampioenskeuring, waar hij een podiumplaats behaalde.

Dubbelfunctie Van der Schans

Tot slot vermeldenswaardig is de dubbelfunctie deze week van Wout-Jan van der Schans. Het nieuwbakken commissielid dat naar eigen zeggen probleemloos zijn rol kon vervullen, kwam vanuit de Grote Prijs van Jumping Amsterdam naar de Brabanthallen om twee dagen hengsten te keuren en hijst zich vanaf morgen weer in zijn ruitertenue om vanaf 14 uur van start te kunnen gaan in de wereldbekerwedstrijd van Bordeaux.

Klik hier voor een overzicht met alle aangewezen hengsten.

Bron: Hoefslag

Foto: Dirk Caremans

Reacties