HK KWPN: Positieve afsluiter

HK KWPN: Positieve afsluiter

0 137

Zojuist is de laatste reguliere keuringsdag ten einde gekomen van de eerste bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring. Met de nakeuring nog voor de boeg kwamen vandaag 54 hengsten voor de hengstenkeuringscommissie springen. Voor liefst 23 hengsten sprong het licht op groen. ‘Het was een goede dag, waar we blij mee zijn. We hebben een aantal goed springende paarden kunnen selecteren. Het beeld was op het straatje al positief en dat werd doorgezet in de kooi, waardoor er vandaag met afstand de meeste hengsten doorverwezen konden worden en ook van diverse, verschillende bloedlijnen’, aldus voorzitter Daan Nanning, die deels het gelijk aan zijn zijde had, maar met zijn collega’s erg royaal aanwees in de laatste twee groepen. In totaal zijn er nu 106 2,5-jarige springhengsten geselecteerd voor de hoofdkeuring in Den Bosch, komende vrijdag kan er dus nog een aantal bijkomen.

Goede score Cantos en Carambole

Twee hengsten behaalden vandaag een goed resultaat met hun nafok. Grand Prix-hoop Carambole (v. Cassini I) scoorde zelfs drie uit drie. Dit leek, gezien het vertoonde, echter aan de royale kant. Voldoende goed uit de verf kwam catalogus nummer 90 Garofalo (mv. Guidam). De aansprekende bruine maakte in het begin een paar zware fouten, maar sloot zijn verrichting op de oxer positief af.
Ook Cantos (v. Contender) kreeg drie zonen een ronde verder. Hij had zeven zonen in de strijd, met als meest opvallende 84 Great Gonerby (mv. Namelus). De jeugdige, niet al te grote hengst uit de interessante moederlijn van Boemerrang, New Cuba Libre (beide v. Namelus R) en Cupido (v. Unaniem), bouwde op in zijn verrichting en toonde een mooie sprongafloop. Het leverde hem applaus op vanaf de tribunes.

Spektakelstuk van de dag

Het spektakelstuk van de dag was 108 Gladstone (Chellthago x Upgrade), tamelijk verwant aan de recent gekeurde Edinburgh (v. Vleut) en afkomstig uit de moederlijn van GP-paard Tyson (v. Numero Uno). De wat ponyachtige hengst toonde zich een sensatie op de sprong. De gretige donkerbruine knalde van de grond, toonde veel lichaamsgebruik en had zelfs veel over op de hoge oxer. Voorzitter Nanning: ‘Hij sprong zoals je het wil zien en compenseert daarmee zijn model en maat.’

Geen succes Cornet Obolensky zoon

Een complete indruk was er voor 226 Giorgio (mv. Nimmerdor). De zesde Numero Uno-zoon voor de tweede bezichtiging kon op positief commentaar van de jury rekenen. ‘Hij toonde een hele goede galop, sprong natuurlijk met overzicht, reflexen en techniek.’
Een positief verhaal klonk eveneens bij 105 G. Zarah (mv. Tolan R). De langgelijnde zoon van de wat beknopte Holsteiner Catoki (v. Cambridge) heeft een jeugdig model en viel op met zijn achterhand techniek, van in- tot uitsprong.
Ook uitstekend voor de dag kwam de in België geregistreerde cat. no. 93 Lucky Won van het Bevrijdthof (Cardento x Heartbreaker). De stoere, 1m70 grote bruine toonde veel afdruk en lichaamsgebruik. Hoe ver hij gaat komen, is even de vraag. Zijn moeder kreeg eerder al een slecht rapport van het KWPN op basis van haar fundament, maar heeft met Dallas VDL (v. Douglas) al wel een hengst gekeurd bij Zangersheide.
Vanwege een bemerking op zijn eigen fundament bleef vandaag cat. no 118 staan. Hij sprong goed, maar de jury kon naar eigen zeggen geen water bij de wijn doen, waarmee ook dit jaar geen rechtstreekse, jonge zoon van Cornet Obolensky zijn dekbrevet zal halen bij het Nederlandse stamboek.

Interessante moederlijnen

Een aantal hengsten viel al op voorhand op vanwege hun afstamming. Dit geldt zeker voor cat. no. 72 Gino-H. De zoon van Calvino heeft niemand minder dan Jomara (v. Ekstein) als moeder en is daarmee een halfbroer van Hickstead (foto), het beste KWPN-springpaard uit de geschiedenis. De langgelijnde hengst toonde veel reflexen, liet een nette indruk achter, zonder dat het gemak er constant vanaf straalde.
Vermeldenswaardig is tevens 101 Casago, de zoon van Holsteins fenomeen Casall uit de internationale sportmerrie Larthago (v. Carthago), die eerder al de KWPN-hengst Harley (v. Heartbreaker) gaf. De zeer aansprekende hengst kreeg wat het springen betreft het voordeel van de twijfel en zal in de Den Bosch wat meer mogen laten zien.
Beter voor de dag op sprong kwam de nog naamloze 103 Cassini Gold, gefokt uit de merrie Thou-Chou (v. Escudo), eveneens moeder van KWPN-hengst Saffier (v. Stakkato).
Tot slot is vermeldenswaardig de genetisch hoogwaardige 106 Go For It Especiale, zoon van de te vroeg overleden Chacco Blue, gefokt uit -zoals de naam al doet vermoeden- de moederlijn van Grand Prix sportmerrie Especiale (v. Voltaire). Zijn moeder is de nog jonge merrie Also Especial (v. Argentinus), al geklasseerd op 1m45 niveau. De atletisch ogende schimmel wist achter goed te openen gedurende zijn verrichting.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Hoefslag

Reacties