HK KWPN: Opnieuw 25 hengsten door

HK KWPN: Opnieuw 25 hengsten door

De tweede dag van de tweede bezichtiging gaat duidelijk als geslaagd de boeken in. In totaal konden 25 hengsten worden doorverwezen voor de derde bezichtiging, net zoveel als gisteren, terwijl de kwaliteit vandaag in zowel de breedte als de top nog beter was.

De sterkste groep van de dag was de op voorhand al als zeer beloftevol gekwalificeerde groep drie, met onder meer de sterke nafok van Baloubet du Rouet. Cat. no. 24 Genius (Baloubet du Rouet x Cantus) maakte zijn afstamming als halfbroer van Vleut (sportnaam Guccio) geheel waar. De bloederige, aansprekende bruine liet een gretige indruk achter en toonde extra kwaliteiten in het lijntje met overzicht en watervlugge reflexen. Ook de twee andere aanwezige zonen van Baloubet du Rouet imponeerden voldoende tot veel en lijken een aanwinst te zijn met het oog op de verrichtingen.
De Franse invloed ging verder in deze groep met 228 Bottleneck (mv. Laudanum xx), een exclusieve zoon van Oriënt Express uit een sterk doorgefokte Franse stam. De vos was wisselend in zijn optreden, maar hield zijn kwaliteiten zeker niet verborgen voor jury en publiek.

Zoon van Big Star eruit

De dag begon direct goed met de opvallende cat. no. 8 Garezzo (Arezzo VDL x Padinus). De uit een ogenschijnlijk gewone moederlijn afkomstige bruine beschikt over een fijn atletisch model, dat goed in de verhoudingen staat. Hij opende wat extreem, maar kwam nergens ook maar in de buurt van het hout en zette een knappe verrichting neer. Voor de nog arm bespierde, royaal gelijnde cat. no. 14 Gaudi O (Arthos R x Ferro) volgde een beduidend moeilijkere verrichting. De jury toonde echter clementie voor de voldoende interessant gefokte hengst, die moeite had met de afstand naar de uitsprong. Het doek viel wel voor de enige aanwezige zoon van springfenomeen Big Star. De langgelijnde toonde een wisselende techniek, maar had gezien zijn komaf en voldoende verrichting wel een kans verdiend.

Driekwart broer Oriënt Express

In de tweede groep was er minder kwaliteit aanwezig. Zo viel de nafok van Spartacus niet mee, al kreeg 270 Gangster (mv. Indoctro) nog het voordeel van de twijfel vanwege zijn goede optreden tijdens de eerste bezichtiging. De meest opvallend gefokte hengst van dit gezelschap, kwam ook het best voor de dag. De in Frankrijk gefokte 274 Black Bird (mv. Le Tot de Semilly) is een zoon van Street Hassle (v. Quick Star) en een driekwart broer van de genoemde wereldtopper Oriënt Express (Patrice Delaveau). Hij beschikt over een redelijk model, toonde een redelijke galop, maar liet op de sprong een overtuigende verrichting zien, met goede reflexen en vermogen.

Na de sterke derde groep kon het niet anders dan dat in de groep net voor de pauze de spoeling dunner was. De nafok van Carambole viel zelfs flink tegen met twee weliswaar aansprekende zonen, die in het lijntje fout na fout maakten. Gelukkig was daar nog de goed ontwikkelde 92 Gregor (mv. Iroko) die de eer van zijn vader wist te redden. De mooiste hengst van de dag kwam in deze groep tevoorschijn in de hoedanigheid van 323 George (Vittorio x Caretino). De bruine uit de rechtstreekse moederlijn van Namelus R toonde veel galop. Hij sprong goed, al mocht hij in het lijntje meer lichaamsgebruik tonen.
Een sterke uitsmijter was er in de verrichting van 314 Gin Tonic (Vigaro x Nabab de Rêve). Hij begon rommelig, maar knalde werkelijk over de hoge uitsprong.

Matig moederrapport

Langzaam opstarten was er na de pauze niet bij. Cat. no. 93 Lucky Won van  het Bevrydthof (Cardento x Heartbreaker) imponeerde all round met zijn model en een spectaculaire verrichting. Zijn in Zangersheide gekeurde halfbroer Dallas (v. Douglas) bleef eerder in Den Bosch staan vanwege het matige moederrapport. Met deze nieuwe klepper stapte de jury voor dit moment hier overheen.
Een mooie opbouwende verrichting werd verzorgd door 153 Freestyle VK Z (Falaise de Muze x Calvino Z). Hij was sterk op de hoge steil en imponeerde op de oxer uitsprong, waarbij de schimmel extra opende. Ook Quality Time heeft met de nummers 240 en 241 twee fijne troeven in de race voor de derde bezichtiging.

Enthousiasme bij zoon van Tyson

De groep met de nafok van Numero Uno zette de sterke lijn voort. Zijn beste zoon was 226 Giorgio (mv. Nimmerdor). De 1m65 grote hengst heeft in model duidelijk het stempel van zijn vader. Hij sprong extra op de hoge steil en liet voldoende tot veel atletisch vermogen zien. Extra opwinding was er bij 287 Ginger-Ale (mv. Tangelo van de Zuuthoeve), mede aangejaagd door zijn enthousiaste voorbrenger Reini Tewis. De zoon van Tyson heeft zijn maat, moeder- en bovenlijn niet mee, maar compenseerde alles op de sprong. Hij toonde zich een spectaculaire springer, al maakte hij net als zijn vader de sprong niet altijd even mooi af.
De nafok van Zirocco Blue sloot de dag passend af, met drie zonen voor de derde bezichtiging. Vooral 344 Glen (foto, mv. Julio Mariner xx) imponeerde van begin tot eind. Hij was niet de mooiste van de Zirocco’s, maar galoppeerde met veel afdruk en ruimte en sprong goed terug van de paal, waarbij hij extra opende. (foto: Jacob Melissen)

Voor een volledig overzicht van de doorverwezen hengsten, klik hier.
Voor video’s van de hengsten, zie de KWPN website.

Bron: Hoefslag

 

Reacties