Werelbekerwedstrijd in Helsinki draait voor 100% op…paardenmest!

Werelbekerwedstrijd in Helsinki draait voor 100% op…paardenmest!

0 353
paardenmest
foto: Remco Veurink
De Helsinki International Horse Show (18 tot 22 oktober) zorgt voor een wereldwijde primeur. De organisatie van de wereldbekerwedstrijd wil de nodige elektriciteit voor 100% uit paardenmest halen.

Jaarlijkse mestproductie van veertien paarden

Het elektriciteitsverbruik van de wedstrijd wordt geschat op zo’n 140 megawatt uur. Om dat te kunnen opwekken, is ongeveer de jaarlijkse mestproductie van veertien paarden nodig.
De elektriciteitscentrale van Järvenpää staat in voor de productie van de elektriciteit. Järvenpää wordt uitgebaat door Fortum, een bedrijf dat ‘schone energie’ levert. Specifiek is het de afdeling HorsePower binnen Fortum die zorgt voor de verwerking van de mest. Fortum Horsepower is een service voor stallen op het vlak van stalbedekking en mestmanagement. De mest die geproduceerd wordt, wordt opgehaald en gebruikt voor energieproductie.
Fortum HorsePower is al een aantal jaren actief in de Finse regio Uusimaa en groeit steeds meer: grote delen van het zuiden en het westen van Finland worden bediend. De service is nu ook in Zweden gelanceerd: daar zorgen al bijna 3000 paarden voor groene hoefafdrukken door op die manier energie te produceren.

‘Voorloper op vlak van energie en milieu’

Deze manier van elektriciteitsproductie is een primeur. ‘Ik ben heel trots dat elektriciteit, die wordt geproduceerd met paardenmest, gebruikt wordt voor een belangrijke springwedstrijd,’ zegt Anssi Paalanen, vicedirecteur van de HorsePower-afdeling van Fortum. ‘Het is geweldig dat de grootste en bekendste springwedstrijd van Finland een voorloper is op het vlak van energie en milieu!’

Deelnemende paarden doen duit in het zakje

Fortum HorsePower zal ervoor zorgen dat de 250 paarden die deelnemen aan de Helsinki International Horse Show de juiste bodembedekking in hun stal krijgen. De mest en de bodembedekking die uit de stallen gehaald worden, zullen ook naar de elektriciteitscentrale van Järvenpää gebracht worden. Men schat dat er op die manier zo’n 135 ton ‘grondstof’ zal worden geproduceerd.

 

Bron: Horsetalk

Foto: Remco Veurink

 

Reacties