Harrie Smolders nieuwe aanvoerder wereldranglijst

Harrie Smolders nieuwe aanvoerder wereldranglijst

Harrie Smolders, Emerald
Harrie Smolders - Emerald N.O.P. FEI Longines FEI World Cup Paris 2018 © DigiShots

Springruiter Harrie Smolders is de nieuwe nummer één op de wereldranglijst. Op de vandaag door de wereldpaardensportbond FEI gepubliceerde ranking is Smolders de Amerikaan Kent Farrington gepasseerd. Harrie Smolders is na Albert Zoer in 2010 de tweede Nederlandse springruiter die over een periode van twaalf maanden de meest succesvolle springruiter van de wereld is.

Maandelijks publiceert de FEI de wereldranglijsten van haar ruiters. Smolders was de afgelopen maanden al tweede achter de Amerikaan Kent Farrington, die twaalf maanden lang aan de leiding ging. Farrington brak in februari van dit jaar een been en kwam de afgelopen maanden niet op internationale wedstrijden uit, waardoor hij zijn leidende positie niet kon vasthouden.

Topvorm

Smolders verkeerde het afgelopen jaar in topvorm. Zo schreef hij in 2017 historie door als eerste Nederlander de prestigieuze Global Champions Tour en de Global Champions League op zijn naam te schrijven. Ook veroverde hij met Don VHP Z N.O.P. de individuele zilveren medaille op de Europees Kampioenschappen in Gothenburg, hielp hij Nederland aan de zege in de Nations Cup finale in Barcelona en won hij met Zinius de Wereldbekerwedstrijd van Mechelen.

Daarnaast was Smolders winnaar van de Grote Prijzen van Chantilly en Bordeaux en behaalde top drie klasseringen in vele vijfsterren Grote Prijzen, onder andere in Den Bosch, Rome, Hamburg en London. Dankzij meerdere overwinningen en topklasseringen in rankingproeven over de hele wereld verzamelde Smolders veel punten voor de wereldranglijst. In de wereldbekerfinale vorige maand in Parijs eindigde hij met Emerald als tweede in het tweede finaleonderdeel.

Trots

‘Dit staat mooi op mijn CV’, is de eerste bescheiden reactie van Harrie Smolders. ‘Ik heb me nooit laten leiden door de rankings. Ik ben er het meest trots op dat ik in het jaar dat ik nu eerste sta mijn twee beste paarden Don en Emerald vier maanden geen wedstrijden hebben gelopen. Met het juiste management hebben we dit bereikt. Daar heeft de hele stal aan bijgedragen. Ik zie dit echt als een bekroning voor ons hele team voor een heel succesvol jaar.’

Focus op de sport

Smolders weet ook wel hoe het komt dat hij nu op nummer één staat. ‘Ik heb me de afgelopen tien maanden echt op de sport kunnen focussen. Daarvoor was ik meer opleider, moest veel lesgeven en had daarbij nog de handel. Nu had ik zes paarden voor de sport en kon ik me meten met de wereldtop. Ik ben Eurohorse en Coupernicus Stables dankbaar dat ze mijn deze kans hebben gegeven en dat ik ze dit terug kan geven.’

Bron: KNHS

Reacties