Halfbroer van Uzzo springkampioen in de VS

Halfbroer van Uzzo springkampioen in de VS

0 583
Patrick van der Meer - Uzzo FEI European Championships Aachen 2015 © DigiShots

In Pennsylvania is de elfjarige KWPN’ruin All In USEF-kampioen Springen bij de Junioren geworden onder Katherine Strauss. All In is een halfbroer van President’s Majestic Uzzo, die we vooral kennen als succespaard van Patrick van der Meer. De Lancet-zoon behaalde op zijn laatste wedstrijd met Van der Meer teamgoud op het EK in Aken vorig jaar, voordat hij verkocht werd aan Charlotte Kruiniger. De 17-jarige Katherine Strauss timmert al een tijdje aan de weg met haar toppaard. Dit jaar reisde ze bijvoorbeeld met haar trainer Beezie Madden mee naar Europa, waar ze derde werd in de CSI2* van De Wolden en eerste in de CSI2* Grote Prijs van Dinard. Het duo won dit jaar ook op het prestigieuze Spruce Meadows een 1.50m-rubriek en de verwachting is dat ze -nu de amazone zwaardere concoursen mag springen- zullen doorstomen naar een hoger niveau.

Altijd raak

Moeder van zowel Uzzo als All In (v. Aachen) is de prestatiemerrie Orlandaise (v. Indoctro). Ron Schonewille uit Pijnacker is de trotse fokker van beide paarden. Zijn nu twintigjarige fokmerrie noemt hij een lot uit de loterij. ‘Ik kocht haar als jong paard, met als doel om haar allround in te zetten voor de fokkerij. Het was nog niet zo gemakkelijk om een goed gefokte merrie te vinden uit een mooie springstam, die ook nog eens fijn kon bewegen! Ik wilde zowel dressuur- als springpaarden fokken; beide disciplines vind ik fantastisch.’ Het is niet gebleven bij één dressuur- en één springtopper voor Orlandaise. Welke hengst je ook gebruikt voor de merrie, elke combinatie is ‘raak’, aldus Schonewille.

Dressuur én springen

Uzzo was het eerste veulen uit Orlandaise, daarna volgde de merrie Vaillante (v. Krunch de Breve), die eerst onder Anouk de Ruijter en later met een Portugese ruiter op twee- en driesterren niveau liep. ‘Op deze twee nakomelingen werd Orlandaise meteen prestatie’, aldus haar eigenaar. Daarna volgen twee nakomelingen van Aachen, All In en Bowie, die tot de beste hunters in de VS behoort en onlangs is verkocht aan de vermogende familie Gochman. Bowie zal nu worden gereden door hunterspecialist Scott Stewart. Omdat Uzzo inmiddels wereldkampioen Jonge Dressuurpaarden was geworden, dekte Schonewille Orlandaise drie jaar op rij terug met Lancet, in de hoop op een merrie om de fokkerij van zijn gouden fokmerrie mee voort te zetten. De veulens werden echter allemaal hengstjes en lopen nu Z1 of Z2 dressuur. Enzo (2009) eindigde in de tweede bezichtiging bij het KWPN en wordt nu rustig opgeleid door Patrick van der Meer. In 2010 en 2011 schonk Orlandaise het leven aan twee veulens van Uphill, waarna Negro als partner voor de prestatiemerrie werd gekozen. Ice werd vorig jaar voorgesteld op de HK in Ermelo, maar haalde de tweede bezichtiging niet. Ook deze knappe (vos)hengst staat sinds dit voorjaar bij Van der Meer op stal, die er helemaal weg van is.

Rassig

Dit jaar bracht Orlandaise weer een veulen van een springhengst. Schonewille: ‘De combinatie met Arezzo VDL leverde een ongelooflijk rassig merrietje op. Man, wat kan dat beestje lopen en wat is die vlug! Ik benijd degene niet die daar als eerste op mag over drie jaar… De veulenschetser dacht ik dat ze van een dressuurhengst was!’ Met de geboorte van een merrie heeft de fokker dan nu ook een springlijntje waar hij de fokkerij mee kan voortzetten. Een opvolger in de dressuur -via Hope d’Orlandaise van Negro- was er al.

Welke hengst Schonewille ook gebruikt, in combinatie met Orlandaise worden het altijd grootramige paarden met mooie modellen en geweldige bewegingen. ‘De merrie is kerngezond; ze is dit jaar teruggedekt met Arezzo. Zolang ze zo fit is, blijf ik met haar fokken; ze is elk jaar na één keer insemineren al drachtig. En als ze geen veulens meer krijgt, dan houden we haar hier totdat ze doodgaat.’

Video van de winnende rit van Katherine Strauss met All In tijdens de USEF kampioenschappen.

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

Reacties